Pisagua

 

De begraafplaats van sw oude havenplaats Pisagua aan de noordkust van Chili ademt de sfeer van vergane glorie
De oude begraafplaats van Pisagua

Tijdens onze reis door Zuid Amerika bezochten we Pisagua, een soort levende spookstad. Pisagua ligt totaal geïsoleerd aan de pacifische kust in het noorden van Chili. Je komt er via een onwaarschijnlijk steile afdaling vanuit de Atacama woestijn. Door de geïsoleerde ligging en omdat het plaatsje vol staat met vervallen huizen kregen wij er tijdens ons verblijf van drie dagen een heel sterk ‘einde van de wereld’ gevoel.

Pisagua en Chili salpeter

Eens, in het begin van de 20ste eeuw, was Pisagua één van de belangrijkste Chileense havens voor de uitvoer van Chili salpeter, dat in de Atacama woestijn werd gemijnd. Ook was het een mondaine stad met dure herenhuizen en een fraaie boulevard. Het verval begon in de dertiger jaren van de vorige eeuw toen een synthetisch proces voor de fabricage van salpeter de nekslag gaf aan de salpeter mijnen in de Atacama. Veel mensen trokken weg naar andere minder geïsoleerde plaatsen. Slechts een enkele visser en wat mensen die de moderne wereld wilden mijden bleven achter.

Strafkolonie

Een grimmig hoofdstuk in de geschiedenis van Pisagua werd geschreven in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De militaire dictatuur van Pinochet gebruikte het plaatsje toen als strafkolonie. Ver verwijderd van de bewoonde wereld en onttrokken aan het oog van kritische journalisten werd hier gemarteld en gemoord door Pinochet’s handlangers. Na het einde van de militaire dictatuur ontdekte men bij de oude begraafplaats een massagraf met tientallen onbekende slachtoffers. Dit ontketende in de tachtiger jaren een internationaal schandaal.

Huidige Pisagua

Tegenwoordig is Pisagua een soort levende spookstad waar nog slechts een kleine 200 mensen wonen. De oude vervallen huizen en gebouwen herinneren aan het rijke verleden. Daarnaast staat het plaatsje ook symbool voor de grimmige Pinochet periode. Als fotograaf kan je hier dus je hart ophalen en dat heb ik dan ook 3 dagen lang gedaan. Vooral op de oude begraafplaats gaan je gedachten terug naar al die mensen die hier eens woonden en werkten. Een wat luchtiger tafereeltje vormde de brandweerkazerne met het wrak van een brandweerauto. Het is te hopen dat er nooit een serieuze brand uitbreekt in Pisagua.

Ook dit wrak van een brandwerauto bij de brandweerkazerne van de oude havenplaats Pisagua in het noorden van Chili ademt de sfeer van vergane glorie
Brandweerauto voor de brandweer kazerne van Pisagua

Geef een reactie

Close Menu