Qeqertarsuaq

De rode huisjes in Qeqertarsuaq op Disko eiland in Groenland verdwijnen in een flinke sneeuwbui
Sneeuwbui in Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq is de enige plaats op Disko eiland in Groenland. Er wonen zo’n 850 mensen en fotografisch is Disko eiland een hoogtepunt

Van Qeqertarsuaq naar de Lyngmark gletsjer

In de omgeving van het plaatsje kan je uitstekend wandelen. Eén van de fraaiste tochten is de wandeling naar de Lyngmark gletsjer. Het pad is goed gemarkeerd en gaat vanaf zeeniveau zo’n 600 meter vrij steil omhoog om uiteindelijk uit te komen op de vrij vlakke gletsjer. De tocht naar de gletsjer neemt zo’n 3 uur in beslag, maar door het vele fotograferen onderweg deden wij er uiteindelijk bijna 5 uur over.

Schitterende vergezichten

De eerste dagen op Disko eiland hadden we vrij slecht weer met een paar flinke sneeuwbuien. Echt geen weer dus om naar boven te klimmen. Ook de derde dag begon met sneeuw en we hadden de hoop al opgegeven om die dag naar de Lyngmark gletsjer te lopen.

De eerste dagen dat we in Qeqertarsuaq waren sneeuwde het regelmatig waardoor de bergen in de omgeving bedekt werden met verse sneeuw.
Besneeuwde de bergen bij Qeqertarsuaq na één van de vele sneeuwbuien

Maar zie, rond het middaguur klaarde het op en we besloten het er op te wagen. Een goed besluit, want het werd fotografisch geweldig weer met optrekkende bewolking en voortdurend veranderend licht.

Tijdens de wandeling naar de Lyngmark gletsjer verbeterde het weer en onstonden geweldige wolkenluchten
Optrekkende bewolking boven de bergen op Disko eiland

Ook de snijdende wind die ons de eerste dagen gegeseld had, verdween en het werd bijna windstil. Een mooie tocht dus met fraaie vergezichten op het steeds kleiner worden plaatsje beneden ons en een zee bezaaid met ijsbergen.

Tijdens de tocht naar de Lyngmark gletsjer zie je het dorpje onder je steeds kleiner worden
Uitzicht op het dorpje Qeqertarsuaq
Van boven lijkt de Disko baai zich eindeloos uit te strekken
Uitzicht op een zee bezaaid met ijsbergen

De Lyngmark gletsjer

De gletsjer is vrij vlak; een witte golvende wereld onder de vers gevallen sneeuw. Naar het oosten en zuiden is achter de gletsjer nog net de zee te zien, terwijl in het noorden het berglandschap van Disko eiland zich uitstrekt.

Disko eiland is een bergachtig eiland waar je uitstekend kunt wandelen in de bergen. Het landschap doet erg denken aan noord Scandinavië
Berglandschap ten noorden van de Lyngmark gletsjer

In het westen de gletsjer met daarop de meest fantastische lichtpatronen veroorzaakt door de steeds weer veranderende bewolking.   

Optrekkende bewolking boven de Lyngmark gletsjer
Deze foto werd omgezet naar zwart-wit om de contrasten beter tot z'n recht te laten komen.
Licht en donker wisselen elkaar af op de heuvelachtige Lyngmark gletsjer

Sledehonden

Op de Lyngmark gletsjer kan je een tochtje met een hondenslee maken. Het schijnt de enige plaats op Groenland te zijn waar dit mogelijk is in de zomer. We hebben dit niet gedaan want ik vind het eigenlijk een toeristisch geintje om in de zomer op een gletsjer een tocht met een hondenslee te maken. Wil je zo’n tocht maken, ga dan in de winter voor het echte werk! Maar goed zodra je op de gletsjer komt, staan de honden klaar en je kunt ze niet missen, want eenmaal op de gletsjer sta je er midden tussenin. Fraaie, sterke honden zijn het en ik kon er natuurlijk niet voorbij lopen zonder foto’s en video’s te maken.

Sledehond in de verse sneeuw op de Lyngmark gletsjer

Dit is het laatste bericht over mijn fotoreis naar Groenland. We zijn inmiddels weer in Nederland na een geslaagde trip. Tijdens mijn reizen probeer ik minimaal wekelijks een bericht te plaatsen. Helaas bleek dit in Groenland niet mogelijk, vanwege de uitermate slechte internetverbindingen aldaar. Daarom slechts twee berichten over mijn reis naar Groenland waarbij ik dit laatste bericht maar geplaatst heb na terugkomst in Nederland.

Geef een reactie

Close Menu