Madeira: Ponta de São Lourenço

Berghelling met bloeiende brem struiken: eindelijk onbewolkt weer zodat de bergtoppen zichtbaar waren

Ponta de São Lourenço is een ruige landtong in het oosten van Madeira. In de buurt van dit fraaie schiereiland brachten we het derde en laatste deel van onze trip door

Naar Ponta de São Lourenço

De laatste vier nachten op Madeira verblijven we in Canical aan de zuidoost kust. Canical bleek niet zo heel interessant, maar ik had de plaats gekozen omdat het een goed uitgangspunt is om de spectaculaire oostpunt São Lourenço te bezoeken.

 Vanaf Sao Vicente rijden we langs de ruige noordkust oostwaarts. Net als voorgaande dagen is het bewolkt, maar de uitzichten over de steile kust zijn geweldig. Helaas is het wat nevelig wat de fotografische mogelijkheden toch wat beperkt.

Helaas is het wat heiig als we richting São Lourenço rijden hetgeen de fotografische mogelijkheden wat beperkt
De noordkust van Madeira

Vanaf het plaatsje Faial rijden we door de bergen richting zuidkust. Onderweg maken we een korte wandeling naar het uitzicht punt Balcoes. Van hier zou je een fraai uitzicht moeten hebben op de hoogste pieken van Madeira. Maar nee, de bergtoppen blijven nog steeds verborgen in de wolken. Pech dus. We rijden dus maar verder en uiteindelijk komen we rond zonsondergang aan in Canical.

Een fraai uitzicht richting de noordkust van Madeira. Naar de andere kant zouden de ruige bergtoppen van Madeira te zien moeten zijn maar door de laaghangende bewolking was er niets dan wolken te zien.
Uitzicht vanaf Balcoes
Vanaf Canical is het schiereiland Sao Lourenco in een paar minuten te bereiken. Een verblijf in Canical biedt dus goede mogelijkheden om 's ochtends vroeg te fotograferen zonder voor dag en dauw te moeten opstaan.
Noordkust vanaf Sao Lourenco bij zonsopkomst

Wandelen bij São Lourenço

Het schiereiland São Lourenço is één van de toeristische hoogtepunten op Madeira en dus een absolute must. Het is inderdaad een uitermate fraai gebied met woeste vulkanische bergformaties. Geteisterd door weer en wind is het schiereiland volledig boomloos en afgezien van wat bodembedekkers kaal. Je kan er echter prima wandelen. In een uur of drie kan je een fraaie rondwandeling maken. Wij deden er echter de hele dag over, want er was veel te zien en te fotograferen en we besloten halverwege te lunchen in het enige restaurant op het schiereiland. Het was toeristisch en vrij druk, maar gelukkig nog acceptabel. Ik moet er niet aan denken hoe het hier in het hoogseizoen zou kunnen zijn.

Dit is een panorama opname gemaakt door 8 staande opnames samen te voegen
Het schiereiland São Lourenço

Omdat Canical op slechts een paar kilometer vanaf São Lourenço ligt, heb ik ook veel kunnen fotograferen in de fotografisch beste tijden rond zonsopkomst en zonsondergang. Verder heb ik veel gevlogen met de drone boven het schiereiland. Spectaculair, maar helaas was de wind steeds zo hard dat het vliegen moeizaam ging. Het was voor het eerst dat veel foto’s niet scherp waren omdat het gps systeem van de drone niet snel genoeg corrigeerde voor de windvlagen.

De kust van Sao Lourenco bestaat volledig uit valkanisch gesteente. Ook dit is een panorama samengesteld uit 3 liggende opnames. Een sluitertijd van 10 sec zorgde er voor dat de zee vervaagd is.
De woeste kust van São Lourenço

Bergtoppen vrij van mist en wolken

Behalve het schiereiland São Lourenço is Canical ook een goed uitgangspunt om de hoogste toppen van Madeira te bezoeken. Het is een klein uurtje rijden naar de top Pico do Arieiro en daar zit je middenin het hooggebergte. De laatste twee dagen van ons verblijf op Madeira was de bewolking wat minder dicht en we besloten naar Pico do Arieiro te rijden in de hoop dat we daar boven de wolken zouden zijn. We hadden geluk en inderdaad zagen we voor het eerste de hoogste toppen van Madeira, terwijl onder ons het eiland in de mist lag. We hebben wat gewandeld rond Pico do Arieiro, maar de meeste tijd hebben we toch vooral genoten van de uitzichten en gefotografeerd. Een unieke ervaring waarbij het landschap steeds veranderde door de mist die kwam en ging.

Mist rond de bergen in de buurt van Pico do Arieiro
Het was een komen en gaan van flarden mist en het landschap veranderde voortdurend. We hebben uren rustig zitten kijken en fotograferen, waaronder uiteraard ettelijke timelapses
Berglandschap met optrekkende mist vanaf Pico do Arieiro

Geef een reactie

Close Menu