Skeleton Coast

De woestijn in het Skeleton Coast Park in Namibië bestaat uit lage heuevels van zand en grint
Woestijn in het Skeleton Coast Park, Namibië

Op onze foto reis door Namibië en Botswana bezoeken we de Skeleton Coast in het noordwesten van Namibië.

Het Skeleton Coast Park

In dit beschermde natuurgebied gaat de kust direct over in de Namib woestijn. Ondanks de nabijheid van de oceaan is het een uitermate desolaat en droog gebied. Niet alleen droog, maar ook behoorlijk koud, want langs deze kust loopt een koude golfstroom. Vaak stroomt er vanuit die ijzige zee een kille mist landinwaarts en we hebben dan ook regelmatig met dikke truien en jassen gelopen. Een merkwaardige ervaring in de tropen! De kust ontleent z’n naam aan de vele zeelieden die hier tijdens schipbreuken de dood vonden in de koude gevaarlijke oceaan.

Ik wilde dit gebied vooral bezoeken om de ruige woestijn landschappen van de noordelijke Namib te fotograferen en wat dat betreft ben ik goed aan m’n trekken gekomen. Eén van de grote bezienswaardigheden aan de Namibische kust, de zeehonden kolonie bij Cape Cross, hebben we dit keer links laten liggen. Hoe interessant en leuk ook, ik heb de zeehonden al 3 keer eerder mogen fotograferen. Ik heb dus vaak genoeg de stank van deze bezienswaardigheid mogen beleven dus en we hebben ons daarom gericht op het weinig bezochte noordelijk deel rond Terrace Bay.

Lage heuvels van zand en rotsen domineren het landschap rond Terrace Bay. Ik ben altijd eindeloos bezig om in dit soort landschappen een fraaie compositie te realiseren.
Woestijn landschap in de buurt van Terrace Bay

Zee en strand

De zee en het strand van de Skeleton Coast zijn niet bijster interessant. De kust bestaat uit een vrijwel eindeloos vlak strand van rolstenen en lage rotsen, waarop de branding stuk loopt. Wie fraaie en dramatische kustlandschappen wil fotograferen heeft hier weinig te zoeken. Bar weinig foto’s van de kust gemaakt dus.

Rolsten en wat lage rotsen; dat is de Namibische kust in het noorden. Het licht gele spul in het midden van de foto is schuim dat ontstaat in de branding
Namibische kust in de buurt van Terrace Bay

De woestijn van het Skeleton Coast Park

Fotografisch veel interessanter en uitdagender is de woestijn die direct achter de kust begint. Deze woestijn bestaat hier uit lage heuvels van zandduinen afgewisseld met rotspartijen. Geen dramatische en grootse landschappen, maar meer een gebied met subtiele patronen dat indruk maakt door z’n totale desolaatheid.

Hier geen grootse landschappen om te fotograferen. Je moet zoeken naar fraaie patronen. maar
Woestijn landschap in de buurt van Terrace Bay

De dieren

Dieren in deze woestenij? Meer dan ik verwacht had. Bij aankomst in Terrace Bay werden we al welkom geheten met een bord dat we moesten oppassen voor de leeuwen. We hebben deze woestijnleeuwen helaas niet gezien. Wel zagen we regelmatig Jakhalzen schooien langs de kust op zoek naar iets eetbaars. Ook kon ik een aantal keren Gemsbokken fotograferen bij de monding van een vrijwel droge rivier. We zagen opvallend weinig vogels; wat Aalscholvers en een paar kraaien, dat was het wel zo ongeveer voor wat betreft vogels. Vreemd, een kustgebied met zo weinig vogels.

We hebben ze helaas niet gezien gedurende ons verblijf in het Skeleton Coast Park
Opgepast voor de woestijnleeuwen!
We zagen veel Jakhalsen langs de kust. Lngs de vloedlijn waren ze op zoek naar van alles wat eetbaar was, zoals aangespoelde zeedieren.
Jakhals half verscholen achter een zandduin
In een soort oase met wat plantengroei in de verder totaal desolate woestijn van de Skeletyon Coast wamen we een kudde van 8 van deze Oryxen tegen. Onvoorstelbaar hoe deze dieren hier weten te overleven
Oryx in de woestijn langs de Namibische kust

Geef een reactie

Close Menu