Terug naar Namibië

Namibië bestaat vooral uit woestijn en halfwoestijn met uitermate fraaie en woeste landschappen.
Woestijn landschap in Namibië

Momenteel maken we een foto reis van ruim 6 weken door Namibië en Botswana.

Waarom weer naar Namibië?

Die vraag zou je kunnen stellen want we zijn immers al 4 keer eerder in Namibië geweest om te fotograferen. Maar het land is groot en er is voor een fotograaf veel te beleven. Fraaie landschappen, een rijk dierenleven en de cultuur van de lokale bevolking. Het gaat eigenlijk nooit vervelen. Daarnaast ben ik toch ook weer anders gaan fotograferen sinds ons laatste bezoek 4 jaar geleden in 2015. Allemaal redenen dus om toch weer een keer terug te gaan naar Namibië.

Naar het noorden

Op deze reis zullen we uitsluitend het noordelijk deel van het land bezoeken. Uiteraard bezoeken we daarbij Etosha om dieren te fotograferen. Daarnaast richten we ons vooral op de wat minder bezochte gebieden in het noordwesten en de Caprivi strip. Dit deel van Namibië is nog steeds weinig toeristisch. De wildstand lijkt zich ook goed te herstellen van de schade ontstaan door de recente oorlogen (Namibische onafhankelijkheidsstrijd en Angolese burgeroorlog) in dit gebied. Vanuit de Caprivistrip zullen we uiteraard ook het noorden van Botswana met de Okavango delta bezoeken.

Internet problemen in Namibië

Inmiddels zijn we ruim 2 weken onderweg en dit bericht had ik al na een paar dagen willen publiceren. Helaas heeft de matige kwaliteit van de internet verbindingen hier in Namibië roet in het eten gegooid. Wifi is meestal niet beschikbaar en als het al beschikbaar is, is het zo traag dat ik met geen mogelijkheid mijn website kon openen, laat staan een bericht plaatsen. Via de telefoon dan maar? Ook weinig aantrekkelijk als dat moet tegen een prijs van 5 euro per MB. We lopen dus flink achter, maar ik doe m’n best om iets te posten als dat mogelijk is.

Naar Windhoek

Vanaf Amsterdam vlogen we eind augustus rechtstreeks met de KLM naar Windhoek in Namibië. Het is een nachtvlucht zodat we ’s ochtends om een uur of 11 met kleine oogjes in de Namibische zon op het vliegveld van Windhoek staan. De omgeving van Windhoek is echter niet het meest interessante deel van Namibië. We blijven hier dus niet langer dan nodig om boodschappen te doen en wat andere zaken te regelen voor onze komende trip, zoals het ophalen van onze huurauto. Zoals altijd is dat een stevige 4WD met daktent.

Dit droge landschap met Acacia boom is typisch voor de omgeving van de hoofdstad van Namibië
Landschap in het Khomas hoogland in de buurt van windhoek

Het Erongo gebergte

Landschap in het Erongo gebergte bij zonsopkomst

Het eerste interessante gebied dat we bezoeken is Erongo. Dit is een gebergte met fraai roze gekleurde graniet rotsen dat niet zo heel bekend is bij de gemiddelde toerist. In 2007 had ik al eens in het westen van dit gebergte gefotografeerd en daarom besloten we om nu de zuidkant te bezoeken. Het bleek een goede keuze. We konden kamperen tussen de graniet rotsen middenin de vrije natuur. Geen andere toerist in de nabije omgeving. Onze enige metgezellen waren de Bavianen die hoog boven ons in de graniet rotsen de nacht doorbrachten. Vanaf de plaats waar we kampeerden kon ik heel eenvoudig tijdens de fotografisch beste tijden van zonsopkomst en -ondergang fotograferen zonder eerst een eind te moeten rijden met de auto.

De zon is net onder en dit groepje maakt zich gereed om de nacht door te brengen op de graniet rotsen hoog boven onze kampeerplaats
Bavianen in het Erongo gebergte
Rond zonsopkomst en zonsondergang komen de fraaie kleuren van het graniet in dit gebergte goed naar voren
Landschap in het Erongo gebergte net na zonsondergang

Fotograferen van de Melkweg

In Nederland had ik al uitgezocht dat de eerste weken van onze trip zeer geschikt waren voor het fotograferen van de Melkweg. De maan zou pas opkomen tegen het eind van de nacht zodat het grootste deel van de nacht een fraaie sterrenhemel te zien zou moeten zijn. Ook zou de Melkweg al zichtbaar moeten zijn direct na zonsondergang. Erongo is een prima plek voor het fotograferen van de Melkweg. De hemel is meestal helder zonder lichtverontreiniging en er is een grote keus aan voorgronden in de vorm van bomen en graniet rotsen. Ik heb de avonden in Erongo dan ook gebruikt om de Melkweg uitgebreid te fotograferen.

Het droge klimaat van Namibië is ideaal voor het fotograferen van de Melkweg. Deze foto werd gemaakt met een fisheye objectief. Na enig puzzelen kreeg ik de bomen in de voorgrond goed in beeld
Melkweg gefotografeerd in het Erongo gebergte

Door op de foto’s te klikken krijgt u een grotere versie te zien.

Geef een reactie

Close Menu