Bald Eagle en Raaf

Raaf trekt Bald Eagle aan de staart zodat hij wat van de zalm kan bemachtigen
Bald Eagle en Raaf: hé, ik wil ook wat

In september 2019 maakte ik in Alaska foto’s van een Raaf die voedsel steelt van een Bald Eagle, een Amerikaanse Zeearend.

De zalmtrek; een zwemmend buffet voor de Bald Eagle  

De zalmtrek is één van de meest spectaculaire migraties in het dierenrijk. In veel rivieren van Noord Amerika en Noord Europa zwemmen dan miljoenen volwassen zalmen stroomopwaarts naar de plek waar ze geboren zijn om eitjes te leggen en vervolgens te sterven. Een soort zwemmend buffet dus voor zalm liefhebbers. Beren en Bald Eagles laten zich dit feestmaal goed smaken om optimaal gevoed de winter in te gaan. Afhankelijk van de soort zalm vindt deze trek plaats vanaf de vroege zomer tot aan de late herfst.

Bald Eagles fotograferen langs een zalmrivier

Langs zulke zalmrivieren is voor een fotograaf altijd wel wat te beleven. Eind september 2018 was ik in het oosten van Alaska langs zo’n zalmrivier beren aan het fotograferen toen ik deze Bald Eagle voor de lens kreeg. Het is een juveniel, want het verenkleed is nog helemaal bruin. Ook de karakteristieke witte kop van een volwassen Bald Eagle ontbreekt nog. Niet heel erg bijzonder allemaal, want ik had al heel wat Bald Eagles gezien en gefotografeerd. Dit exemplaar had echter net een zalm gevangen. Bovendien zat de arend in een mooie positie met de rivier als rustige achtergrond. Ik besloot dus om dit beest een tijdje te observeren zodat ik wat foto’s en video clips kon maken.  

Deze juveniele Bald Eagle heeft net een zalm gevangen en zit in een mooie positie om foto's te maken. Ik besluit dus om dit beest een tijdje te observeren.
Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus)

Een Raaf komt een vorkje meeprikken

De eerste 10 a 15 minuten gebeurde er weinig. De Adelaar deed zich tegoed aan de zalm, waarbij de vogel zich netjes van alle kanten liet fotograferen. Verder was het allemaal niet bijster spannend. Toen ineens veranderde de situatie. Er landde een Raaf op de steen. De Bald Eagle keek even op maar keerde de Raaf al snel de rug toe om verder te gaan met het ontleden van de zalm.

In eerste instantie schenkt de Adelaar weinig aandacht aan de Raaf. Al snel gaat de Adelaar verder met het ontleden van de zalm.
Een brutale Raaf landt naast de Adelaar op de steen

Status quo dus, maar dat was toch echt niet de bedoeling van de Raaf. Tot mijn stomme verbazing ging de Raaf voorzichtig aan de staart van de Adelaar te trekken. Hé zeg….ik wil ook wat! Uiteindelijk draait de Adelaar zich weer om en kijkt wat minachtend naar de Raaf. Wat ben jij een miserabel klein vogeltje. Ik zie ’t hem denken. Maar de Raaf heeft nu genoeg moed verzamelt en heel voorzichtig weet hij wat stukjes zalm te stelen.

Nadat de Adelaar zich had omgedraaid begint de Raaf aan de staart van de Adelaar te trekken
Hé zeg, ik wil ook wat!
Wat ben jij een miserabel klein vogeltje

In een half uurtje maakte ik zo’n 50 foto’s en een aantal videoclips van deze interactie tussen Raaf en Bald Eagle. Een onverwacht buitenkansje waar ik met veel plezier op terugkijk.

Heel voorzichtig weet de Raaf toch wat stukjes zalm te pakken te krijgen

Geef een reactie

Close Menu