Jakhals en Olifant

De Jakhals valt vrijwel in het niet bij de reausachtige Olifant
Een Jakhals en een Olifant bij een waterput in Etosha, Namibië

Deze foto van een Jakhals en een  Olifant die gebroederlijk staan te drinken uit een waterput  maakte ik in oktober 2019 in het Etosha Nationaal Park in Namibië.

Een ongewoon beeld

De omstandigheden waaronder deze foto werd gemaakt, waren verre van ideaal. Het licht was behoorlijk hard en er hing veel stof in de lucht. Normaal zou ik onder deze omstandigheden dus geen foto gemaakt hebben van een Jakhals of een Olifant. Ik heb honderden foto’s van deze dieren gemaakt onder betere omstandigheden. Ik maakte de foto vooral omdat dit tafereel van een nietige Jakhals die rustig naast een reusachtige Olifant staat te drinken nogal ongwoon is. De meeste dieren, zeker als ze zoveel kleiner zijn dan een Olifant, zijn uitermate voorzichtig, om niet te zeggen bang, in de nabijheid van een Olifant. Niet dat Olifanten nu zo aggressief zijn, maar alleen al door hun grootte zijn ze bij een waterput een bedreiging voor andere dieren. Meestal zie je andere dieren dan ook eerbiedig terugdeinzen als Olifanten komen drinken. Zelfs leeuwen nemen geen risico met Olifanten. De koning van de savanne is echt niet de leeuw maar de Olifant.

Een verfomfaaide Jakhals

Bij nader inzien valt er nog iets op aan dit beeld. De Jakhals lijkt niet echt in goeden doen. Het beest ziet er knap verfomfaaid uit. De haren liggen niet mooi glad maar steken alle kanten uit. Ook maakte het beest toen we wat langer bleven kijken een wat versufte indruk. Na enige tijd verliet het dier het water en ging vlak voor de Olifant op de grond liggen. Vreemd allemaal. Wat zou hier aan de hand zijn. Was de Jakhals ziek en liep hij op z’n laatste benen? Zocht hij bescherming bij de Olifant? Had het beest een trap gehad van de Olifant of was de Olifant er al ongemerkt op gaan staan? We zullen het nooit weten. Het tafereel waarbij een Jakhals schijnbaar zonder enige angst naast die gigantische Olifant staat en op de grond ligt was echter een foto waard.

Geef een reactie

Close Menu