Zebra met gebroken strepen

De voorste Zebra heeft een gebroken patroon van strepen op de bil. Is dit een genezen oude verwonding?
Etosha National Park, Namibië: drie Zebra’s drinken uit een bron

Valt u iets op aan deze foto van drie Zebra’s die in een waterbron staan te drinken? Zo op het eerste gezicht waarschijnlijk niet. De foto is goed belicht en scherp, maar is niet heel bijzondere of uniek. Tijdens mijn vele bezoeken aan Afrika maakte ik veel van zulke Zebra foto’s. Waarom is deze foto dan toch bijzonder?

De foto dateert al weer van lang geleden (2008) en lag te ‘verstoffen’ op één van mijn harde schijven. Toen ik voor een presentatie een beeld van een drinkende Zebra nodig had en ik door een eindeloze berg Zebra foto’s bladerde, viel me ineens iets vreemds op. De huid op de bil van de voorste Zebra klopt niet. De strepen lopen niet netjes continue door. Ze laten een verschuiving zien langs een min of meer rechte lijn. Wat is hier aan de hand?

Lensfout of huidplooi?

Het fenomeen doet enigszins denken aan een foutief uit meerdere beelden samengesteld panorama. Dit is echter één enkele foto en het effect is aanwezig in het raw bestand. Een lensfout dan? Onzin, want dan zou het effect op meerdere foto’s te zien moeten zijn en niet uitsluitend op deze foto, precies op de bil van de Zebra. Ook lijkt geen sprake te zijn van een huidplooi, die schijnbaar in het platte beeld een verschuiving van de strepen laat zien. De huid lijkt mooi strak om de bil te zitten

Zebra met oude wond?

Vervolgens maar eens gezocht op google met zoektermen als ‘zebra with broken stripes’, discontinuous zebra stripes’ etc. Naast allerlei verklaringen waarom Zebra’s strepen hebben, leverde dit wel wat vreemde zebra’s op, maar geen enkele zebra met het effect waar ik naar op zoek was.  Nee, de enige verklaring die ik heb, is dat deze Zebra ooit in het verleden gewond is geweest. Wellicht werd de bil van het dier opengereten bij de aanval van een Leeuw of door een ongeluk. Bij het genezingsproces lagen de beide delen van de huid niet meer netjes in de oorspronkelijke positie tegen elkaar aan. De rechterzijde lijkt uitgerekt ten opzichte van de linkerzijde. Hierdoor ontstonden uiteindelijk de discontinue strepen die nu op de foto te zien zijn. Een vergezochte verklaring? Misschien, maar iets beters kan ik niet bedenken. Wie een betere verklaring heeft mag het zeggen!

zebra’s

Geef een reactie

Close Menu