Noorwegen trip 2023

Noorwegen Aurlandsfjord
Aurlandsfjord in Noorwegen

Eind juni reisden we naar Noorwegen voor een trip van 3 weken. Om de drukte te vermijden had ik liever wat eerder in het voorjaar gegaan, maar omstandigheden verhinderden dat .  

Waarom weer naar Noorwegen?

We zijn al zo vaak in Noorwegen geweest. Waarom dan toch voor de zoveelste keer weer terug? In de eerste plaats natuurlijk omdat het een fraai land is met een geweldige natuur. Ook is het gemakkelijk bereikbaar en hoef je weinig voor te bereiden. Tot slot is het nog niet zo overlopen door toeristen als veel andere landen. Allemaal voordelen als je zoals wij een paar dagen voor vertrek besluit om op stap te gaan in onze oude vertrouwde Volkswagen T3 camper.

Luchtopname van het Aurlandsfjell

Een relaxte trip

Vanaf Kristiansand reden we via de Lysefjord naar het noorden, door het west Noorse fjorden gebied tot aan Kristiansund en vervolgens via Breheimen en Jotunheimen weer terug naar Kristiansand. Een probleemloze trip met vrij goed weer, fraaie landschappen en vergezichten, woeste watervallen, lange wandelingen, veel tunnels, soms extreem lang…..zo kan deze trip door Noorwegen wel ongeveer worden samengevat.

Het lijkt wellicht of deze foto werd gemaakt met een drone. Ik maakte deze foto echter vanaf het uitzichtspunt Lauvåsen op de top van een berg waar we in een uurtje naar toe wandelden. Een geweldig uitzicht niet verstoord door andere toeristen
Kustlandschap in de buurt van het plaatsje Fister

Op internet staat al heel veel geschreven over reizen naar en fotograferen in Noorwegen. Een blog post over Noorwegen valt dus al snel in zinloze herhaling. Doe ik dus niet. In dit bericht daarom slechts een paar zaken die me opvielen.

Vooral in het begin van de trip naar Noorwegen hadden we fantastisch weer. Hier is het windstil en zonnig en dat leidt tot deze fraaie weerspiegeling. Soms was het weer zelfs te fraai, want al die strakblauwe luchten zijn fotografisch weinig interessant
Weerspiegeling

Ook Noorwegen wordt druk

Naar Noorwegen voor de rust en de stilte? Het is nog steeds mogelijk, maar helaas wordt ook dit land steeds drukker. Bekende plekken zijn vaak een toeristisch gekkenhuis geworden. Zo wilden we de beroemde Prekestolen, de peilloze afgrond naar de Lysefjord, weer eens bezoeken. In 1972 had ik daar samen met een vriend in totale eenzaamheid gestaan. Onmogelijk tegenwoordig. De parkeerplaats bij het startpunt van de wandeling en de campings daar in de buurt bleken afgeladen vol. Omdat we het niet zagen zitten om in een lange rij toeristen naar het uitzicht punt te wandelen, besloten we dus om dit onderdeel maar te laten vallen. Jammer, maar de herinnering aan de rust van 1972 was me te dierbaar.

Ik maakte deze foto in 1972 toen ik met een vriend een trip van 5 weken door Noorwegen maakte. Een zwart-wit foto, want ik fotografeerde toen vrijwel uitsluitend in zwart-wit. We stonden alleen zonder andere mensen op deze beroemde rotspunt hoog boven de Lysefjord, onderin nog net zichtbaar op de foto. Tegenwoordig bijna onmogelijk want het wemelt hier tegenwoordig van de toeristen. Vanwege de drukte op de parkeerplaats bij het begin van de wandeling naar de Prekestolen besloten we om de Prekestolen maar niet te bezoeken.
Prekestolen in 1972

Ook beroemde punten zoals Geiranger, de Trollstigvegen, Jotunheimen etc. zijn tegenwoordig afgeladen. Gelukkig is het nog steeds mogelijk om rust en stilte te vinden. Je moet echter wel de weg weten. Niet zo’n probleem als je er, zoals wij, al tig keer bent geweest. Soms is het echter best wel zoeken. Vooral gebieden die uitsluitend bereikbaar zijn over smalle weggetjes zijn nog rustig. Kennelijk mijdt de gemiddelde toerist deze meer afgelegen gebieden. Het mag tenslotte niet al te lastig worden. Ook kunnen al die idioot grote motorhomes die je tegenwoordig overal tegenkomt er simpelweg niet komen. Nu maar hopen dat al die kleine weggetjes in de toekomst niet verbeterd worden om toeristen te lokken. Ik heb overigens de indruk dat ook veel Noren zich beginnen te ergeren aan de toeristische tsunami.   

Låtefoss in de buurt van de plaats Odda. Aan het eind van het voorjaar hebben de watervallen in Noorwegen hun grootste kracht. De video wordt afgespeeld op 50% snelheid. NB: de resolutie van deze video is 480p

Runde

Runde is een klein eilandje voor de kust. Het eilandje is vooral bekend vanwege de vogelrotsen waar Papegaaiduikers broeden. Ik was er nooit geweest omdat ik van de vele foto’s die op internet circuleren de indruk had gekregen dat het er niet ideaal is voor het fotograferen van Papegaaiduikers. Dit jaar kwamen we in de buurt, zodat we besloten om toch maar eens een kijkje te nemen.

Kolonie Jan van Genten in de rotskust van Runde, Noorwegen

We kijken met enigszins gemengde gevoelens terug op ons bezoek aan Runde. De camping was overvol en in de buurt was geen mogelijkheid om vrij te kamperen. We moesten dus mannetje aan mannetje op de camping staan. De wandeling van een paar uur over het eiland was schitterend. Mooi weer met optrekkende bewolking en fraaie vergezichten over de oceaan. Ideaal dus om te fotograferen.

Dit is een panorama gecreëerd uit 5 afzonderlijke opnames.
Uitzicht over de zee en de Noorse westkust vanaf Runde

De vogelrotsen waren, zoals ik al vreesde, vanuit fotografisch oogpunt teleurstellend.  Veel vogels, dat wel, maar veel te ver weg om goede foto’s te maken. Ook kan je de vogels vrijwel uitsluitend van boven fotograferen, waardoor ze als het ware platgedrukt worden op de rotsen. Tot slot stonden de fotografen drie rijen dik op de weinige locaties waar je dicht bij de Papegaaiduikers kan komen. Een verbijsterende ervaring want ik kan me niet voorstellen dat je als natuurfotograaf in die drukte wilt fotograferen. Dit is geen natuur belevenis meer, maar kennelijk is dat voor veel natuurfotografen geen punt.

 Nog veel sneeuw en ijs

We kwamen aan in Noorwegen op 21 juni, precies op de langste dag van het jaar. Het voorjaar liep op z’n eind, maar in de bergen op het fjell lag nog veel sneeuw. Zo veel dat wandelen soms lastig was.

Drone vlucht boven het Røldalsfjell in het zuiden van Noorwegen. De video werd gemaakt op 24 juni en er ligt nog veel sneeuw. Tijdens het pannen heb ik de drone ook laten dalen. NB: deze video heeft een resolutie van 480p

Ook waren de schapen, die je in de zomer overal tegenkomt op het fjell in Noorwegen, op veel plaatsen nog afwezig. Naarmate de reis vorderde, was duidelijk te zien dat de hoeveelheid sneeuw sterk afnam. Het landschap veranderde zienderogen en aan het eind van de trip, half juli, liepen overal op het fjell weer schapen.

Ik maakte deze foto op 23 juni. Met een grote vrachtauto werden de schapen vanuit het dal naar het fjell gereden en daar losgelaten. Eerder kon niet vanwege de vele sneeuw die nog overal ligt
Loslaten van de schapen op het fjell aan het eind van het voorjaar

Ik maakte deze foto op het Röldalsfjell door de voorruit van de bus aan het eind van onze trip op 10 juli. De sneeuw is grotendeels verdwenen en overal lopen weer schapen
Schapen op de weg over het Röldalsfjell

Geef een reactie

Close Menu