Foto met een verhaal

Het verhaal van de Zebra's na een brand. Een beetje beduusd staan deze Zebra's op hun afgebrande savanne te kijken. Waar is ons gras gebleven lijken ze te denken
Vier Zebra’s op een afgebrande savanne; een foto met een verhaal

Een wat saaie foto, zo lijkt het wellicht als je naar dit groepje Zebra’s kijkt. Achter de foto zit echter een verhaal en over het verhaal bij een foto wil ik het deze keer hebben.

Hebben foto’s een verhaal nodig?

Achter iedere foto zit wel een verhaal. Vaak is het verhaal dun en soms heel indringend. Veel foto’s kunnen ook zonder gewoon mooi of leuk zijn om naar te kijken. Zo zal een mooie foto van een spectaculaire zonsondergang weinig duiding nodig hebben. De reden waarom je die zonsondergang fotografeerde is voor iedereen duidelijk en veel mensen zullen het beeld ook zonder achtergrond wel waarderen. De foto met de Zebra’s is een voorbeeld van een foto waarbij ook het verhaal achter de foto van belang is. Als je zonder dat verhaal naar die foto kijkt zie je een paar Zebra’s op een zwart stuk land. Als je wat beter kijkt zie je dat de Zebra’s op een afgebrand stuk land staan. Verder is het allemaal niet zo heel spectaculair. Wat die Zebra’s daar doen is onduidelijk en een prijs in een wedstrijd zal je met deze foto beslist niet winnen. Waarom maakte ik deze foto eigenlijk?

Het verhaal van de Zebra’s

Ik fotografeerde de Zebra’s in het Golden Gate Highlands National Park in Zuid Afrika. Toen we in het park aankwamen was het al donker, want we hadden die dag een verre rit vanuit het Kruger park achter ons liggen. Toen we in het donker door het park reden, zagen we vuur op de berghellingen, maar het was onduidelijk wat er precies aan de hand was. Dat werd pas de volgende dag duidelijk. Grote delen van de savanne bleken verwoest door een grote brand.

De termieten heuvels lijken de brand goed doorstaan te hebben. Zouden de bewoners het overleefd hebben?
De afgebrande savanne in het Golden Gate Highlands National Park

Op die afgebrande savanne liepen wat wilde dieren enigszins verdwaasd rond. Bavianen leken het wel best te vinden, want ze vonden overal voedsel in de vorm van meer of minder verbrande dieren. Een soort luilekkerland dus voor hen. De Zebra’s waren minder geamuseerd. Hun voedsel was totaal verdwenen. Alles was verbrand.  ‘Waar is ons gras gebleven’  lijken ze zich af te vragen. Dat is ook wat ik met deze foto wil laten zien.

Een beetje beduusd staan deze Zebra's op hun afgebrande savanne te kijken. Waar is ons gras gebleven lijken ze te denken
Vier Zebra’s op de afgebrande savanne in het Golden Gate Highlands National Park.

Had ik de foto anders kunnen maken?

De beste foto’s zijn natuurlijk die foto’s waarbij een verhaal ook naar voren komt zonder dat het verteld wordt. Helaas lukt dat vaak niet. Als ik nu terugkijk dan vraag ik me af of ik de Zebra’s zodanig had kunnen fotograferen dat het verhaal achter de foto direct op de foto duidelijk zou zijn. Het is me toen niet gelukt en ik zou ook nu niet zo goed weten hoe. Het verhaal moet dan dus maar expliciet verteld worden. Geen prijswinnaar dus, maar toch een waardevolle foto vanwege het verhaal.

Geef een reactie

Close Menu