Het Kokerboom woud

Het kokerboom woud in het zuiden van Namibië is bekend bij toeristen als de enige plaats waar een paar honderd van deze bomen bij elkaar staan
Kokerboom woud in Namibië net voor zonsopkomst

In de rubriek ‘foto van de maand’ dit keer geen bespreking van het tot stand komen van een foto maar een grappige ontdekking die ik deed over deze foto van het Kokerboom woud gemaakt in 2007.  

Het Kokerboom woud bij Keetmanshoop

Ik maakte de foto net voor zonsopkomst in het Kokerboom woud in het zuiden van Namibië. Toeristisch is het vrij bekend en vrijwel iedereen die in de buurt van het plaatsje Keetmanshoop komt, gaat wel een uurtje of wat kijken in dit Kokerboom woud. Weliswaar een wat grootse naam voor een bos met slechts een paar honderd bomen. Het is echter één van de weinige plaatsen waar een grote hoeveelheid van die merkwaardige planten bij elkaar staat. Meestal staan ze solitair verspreid in het kurkdroge landschap. Feitelijk is de Kokerboom geen boom, maar een struik van het geslacht Aloë, die zo groot wordt dat het meer een boom dan een struik lijkt. De naam komt van het feit dat de oorspronkelijke bewoners van Namibië, de San, kokers voor hun pijlen maakten van de holle takken.  

Wat te doen tijdens de Corona crisis

Wat ga je doen als fotograaf als je zoals nu tijdens de Corona crisis min of meer gedwongen huisarrest hebt? Foto’s bewerken natuurlijk, maar ja op een gegeven moment wil je toch ook nog wat anders doen. Opruimen bijvoorbeeld, zaken uitzoeken die jarenlang zijn blijven liggen. In mijn geval kwam ik op het idee om al die catalogi van fotowedstrijden waaraan ik had deelgenomen maar eens uit te zoeken. Ik doe regelmatig mee aan fotowedstrijden en na jurering ontvang je dan een gedrukte catalogus met foto’s van de prijswinnaars. Meestal blader ik zo’n catalogus even door om het dan terzijde leggen op de stapel ‘nog te bekijken zaken’. In de loop der jaren is die stapel uitgegroeid tot een flinke berg en ik besloot die berg maar eens te gaan saneren. Eindeloos veel foto’s kijken dus. Daarnaast ook geprobeerd nog wat te leren van het veelal schitterende fotowerk dat andere fotografen geproduceerd hadden.

De foto van het kokerboom woud

Tijdens dat bladeren door al die catalogi kwam ik onderstaande foto van het kokerboom woud tegen in de catalogus van de ‘36th Northern Countries Salon of Photography 2015’, een Engelse internationale wedstrijd. De foto, met als titel ‘Dawn in the Quiver Tree Forest’, werd gemaakt door John Chamberlin uit Engeland en had een prijs gewonnen in de categorie “Travel”. Een fraaie foto, maar mijn eerste gedachte was toch: hé, dat ken ik….daar ben ik ook geweest….zo’n foto heb ik ook gemaakt. Nu komt het vaak voor dat ik locaties herken waar landschaps- of reisfoto’s werden gemaakt, maar hier is de gelijkenis wel heel frappant.

Deze foto van Kokerbomen in het zuiden van Namibië werd gemaakt door John Chamberlin waarschijnlijk in 2014
Kokerboom woud in Namibië bij zonsopkomst door John Chamberline

Beide foto’s werden gemaakt net voor zonsopkomst waardoor ze een typische blauwachtige kleur hebben. Wat verder opvalt is dat beide foto’s vanaf een vrijwel identieke plaats gemaakt moeten zijn. In mijn foto, hieronder, zijn de bomen op de achtergrond iets groter in vergelijking met de boom op de voorgrond. Ik maakte mijn foto dus waarschijnlijk vanaf een punt iets verder weg van de bomen. Tot slot; die dode boom links op mijn foto. Die ontbreekt in de foto van John Chamberlin. De wedstrijd vond plaats in 2015 en ik neem daarom aan dat hij zijn foto creëerde in 2014, terwijl ik mijn foto maakte in 2007. De dode boom is dus kennelijk omgevallen ergens tussen 2007 en 2014.

Ik maakte deze foto van een rij Kokerbomen in het Kokerboom woud in het zuiden van Namibië in 2007 net voor de zon opkwam.
Kokerboom woud in het zuiden van Namibië door Chris Stenger

Wat kunnen we hiervan opsteken?

Nu, in 2020 kan ik me natuurlijk totaal niet meer herinneren hoe de omstandigheden ter plaatse in het kokerboom woud zijn, maar de gelijkenis tussen beide foto’s is natuurlijk treffend. Beide auteurs hebben heel bewust een standpunt gekozen waarbij de bomen als een fotografisch fraaie rij werden afgebeeld. Iets anders wat de foto’s ook maar weer eens aantonen is hoe verschillende mensen heel verschillend tegen éénzelfde foto aankijken. John stuurde zijn foto in naar een fotowedstrijd en won een prijs. Ik vond mijn foto wel aardig, maar toch niet echt ‘wedstrijd waardig’. Ik heb dus nooit veel met de foto gedaan. De foto leidde een anoniem bestaan in mijn database met Namibië foto’s en ik stuurde de foto dus nooit in  naar een wedstrijd……toch nog maar eens doen om te kijken hoe de foto scoort.  

Ik heb overigens nog geprobeerd om contact te zoeken met John Chamberlin i.v.m. dit ‘Foto van de maand’ bericht. Helaas is me dat niet gelukt.

Geef een reactie

Close Menu