Nijlpaard en Krokodillen

In een rivier in het Krüger park staat een Nijlpaard uren te staren naar twee slapende Krokodillen. Wat gebuert hier?

Ik fotografeerde dit Nijlpaard, dat aandachtig twee Krokodillen staat te observeren in het Krüger nationale park in Zuid-Afrika.

Nijlpaarden en Krokodillen in het Krüger Park

De rivieren in het Krüger park zijn druk bevolkt door zowel Nijlpaarden als Krokodillen. Meestal leven ze min of meer vreedzaam naast elkaar. Hoewel de Krokodil een nietsontziende carnivoor is, die alles wat beweegt als mogelijke prooi beschouwt, is een Nijlpaard toch een maatje te groot voor hem. Daarbij dwingt ook die vervaarlijke muil met 4 gigantische tanden het nodige respect af. Krokodillen laten Nijlpaarden dus met rust. Omgekeerd heeft een Nijlpaard als gras-eter geen enkele interesse in Krokodillen. Normaal gesproken negeren ze elkaar dus.

Wat denkt dit Nijlpaard?

Ik was dus verbaasd toen ik dit Nijlpaard tegenkwam, dat kennelijk zeer geïnteresseerd was in beide Krokodillen die op de oever van de rivier lagen te slapen. Minuten lang bleef het Nijlpaard, schijnbaar gebiologeerd, staan kijken. Het deed een paar stappen voorwaarts om dan weer eindeloos te kijken naar de Krokodillen die rustig lagen te slapen. Als fotograaf heb je dan natuurlijk hoop dat er uiteindelijk iets spannends gaat gebeuren om vast te leggen. Ik bleef dus wachten en kijken, maar helaas gebeurde er niets. Ruim een uur lang veranderde er niets en uiteindelijk besloot ik toch maar verder te gaan. Er is immers in Krüger nog veel meer te zien dan ‘bevroren’ Nijlpaarden.

Toch liet het tafereel me niet los en toen ik ruim een uur later nog een keer kwam kijken bleek er niets veranderd in de status quo: een Nijlpaard dat bewegingsloos staat te staren naar twee slapende Krokodillen. Intrigerend en nog steeds vraag ik me af wat het Nijlpaard gedacht heeft tijdens die eindeloze sessie.

Ik vraag me nog steeds af wat er al die tijd omgaat in het Nijlpaard
Urenlang staren naar twee slapende Krokodillen.

Informatie op internet

Naderhand heb ik natuurlijk informatie op internet gezocht om het voorval te duiden. Veel clipjes over interacties tussen Nijlpaarden en Krokodillen, die meestal laten zien dat ze min of meer vreedzaam naast elkaar leven. Als er al sprake is van interactie, is het Nijlpaard meestal de bovenliggende partij. Eén van de leukere is wel het filmpje waarin een jong Nijlpaard lijkt te willen spelen met een Krokodil, die daar echter geen enkele trek in heeft. De Krokodil wordt vervolgens van hot naar haar gejaagd. Jammer is alleen dat de kwaliteit van dit soort amateur clipjes meestal dramatisch slecht is….helaas.

Meer foto’s van Afrikaanse wilde dieren vindt u hier.

Geef een reactie

Close Menu