Kavango

Het Kavango district ontleent z'n naam aan de Okavango rivier die door dit gebied stroomt
Zonsopkomst boven de Okavango rivier in het Kavango district

Op onze Namibië trip rijden we vanuit het Kunene gebied oostwaarts naar de Kavango regio

Het Kavango district

Het Kavango district in het noorden van Namibië ontleent z’n naam aan de Okavango rivier die vanuit Angola door dit gebied stroomt alvorens te eindigen in de Okavango delta in Botswana. Evenals het Kunene district is het er vochtiger en meer Afrikaans (minder Duits) dan de meeste andere delen van Namibië. Alleen al daarom is het een bezoek meer dan waard, want het bezorgt onze trip de nodige afwisseling. Vanuit het Kunene district naar Kavango rijden is een pittige rit van zo’n 700-800 kilometer. Gelukkig is de weg, evenwijdig aan de grens met Angola, grotendeels geasfalteerd, waardoor we redelijk snel kunnen doorrijden. Het landschap  onderweg in dit noordelijke deel van Namibië is niet bijster interessant. Daarnaast merken we dat de Namibische winter voorbij is want het begint overdag knap heet te worden. Al met al zijn we dan ook blij dat we na twee dagen rijden ons doel bereiken.

Arm Kavango

Dit soort winkeltjes tref je overal aan langs de wegen in het noorden van Namibië
Winkeltje langs de autoweg in het noorden van Namibë
Ook weer zo'n typisch straattafereel uit het noorden van Namibië. Ik heb wel eens een wat luxere discotheek gezien, maar 's avonds zal het er best gezellig zijn!
Discotheek in het noorden van Namibië

Het Kavango district behoort tot de armere delen van Namibië en dat is aan alles te merken. Het leven speelt zich af langs de oost-west lopende asfaltweg. Langs die weg vind je overal nogal armoedige hutjes, waar mensen wonen of waar van alles en nog wat wordt verkocht. Het is allemaal typisch Afrikaans en voor een fotograaf interessant en leuk om vast te leggen.

Ook heel karakteristiek zijn alle koeien langs de weg. ’s Ochtends vroeg worden ze door herders vanuit het dorp naar de weidegronden gedreven om te grazen. Later op de dag als het heet wordt liggen al die koeien onder een boom te herkauwen. ’s Avonds drijven de herders ze weer terug naar het dorp. Zo gaat het al eeuwen lang en veel is er wat dat betreft dus niet verandert. Wel hebben alle mensen tegenwoordig natuurlijk een mobiele telefoon.

's Ochtends vroeg in half tegenlicht gefotografeerd is dit eem standaard tafereel en heel karaktersitiek voor het noorden van Namibië.
Herders drijven ’s ochtends vroeg koeien naar de weidegronden

Natuur in het noorden van Namibië

De Okavango rivier bepaalt in hoge mate de natuur in dit gebied. Het is er duidelijk vochtiger en groener dan in de meeste andere delen van Namibië. We bezoeken het gebied in het droge seizoen en dan trekken alle dieren vooral naar de uiterwaarden van de Okavango rivier omdat daar nog voedsel en water is te vinden. Het vorige natte seizoen had weinig neerslag gebracht en de Okavango was kleiner en smaller dan ik me kan herinneren van vorige bezoeken. Maar niet getreurd; de droogte dwingt de dieren naar de rivier. Langs die rivier is er dus voor een fotograaf buitengewoon veel te beleven. Vooral tegen de avond zijn de uiterwaarden van de Okavango een verzamelplaats voor honderden Antilopen, Olifanten, Buffels en vele andere dieren. Forografisch geweldig dus!

Landschap in de uiterwaarden van de Okavango rivier

 

Gefotografeerd in een moerassig gebied langs de Okavango rivier in het Kavango district. De uiterwaarden van de Okavango zijn, zeker in het droge seizoen, een toevluchtsoord voor duizenden Antilopen, Olifanten, Buffels etc.
Moerasantilope (Red Lechwe, Kobus leche)

 

Ik fotografeerde deze bijeneter in het riet langs de Okavango rivier in het Kavango district
Kleine groene bijeneter (Merops orientalis)

Geef een reactie

Close Menu