Okavango delta

Witwangfluiteenden zijn een normale verschijning in de Okavango delta. Hier een grote groep die opvliegt boven de Okavango rivier
Witwangfluiteeenden (Dendrocygna viduata) boven de Okavango rivier in de Okavango delta

Na ons verblijf in de Kavango regio in het noorden van Namibië rijden we langs de westelijke oever van de Okavango rivier naar Maun in Botswana voor een bezoek aan de Okavango delta.

De Okavango delta

De Okavango rivier stroomt niet uit in zee, maar vormt een enorme binnenlandse delta in de Kalahari woestijn in het noorden van Botswana. In feite verdampt al het water van de Okavango in de woestijn zonder de zee te bereiken. Door het water van de Okavango ligt hier in noord Botswana geen woestijn maar een vochtig gebied van riviertjes, moerassen en meertjes. De Okavango delta is de grootste binnenlandse delta en één van de meest wildrijke gebieden ter wereld.

Op deze locatie in het noorden van Botswana vormt de rivier nog geen echte brede delta. Wel bestaan de oevers van dit hoofdkanaal van de rivier uit uitgestrekte min of meer drijvende rietvelden. In de rivier en in de rietvelden leven diersoorten als Nijlpaarden, Krokodillen en Moerasantilopen. Verder kom je veel Visarenden tegen. Dit landschap fotografeerde ik vanuit een boot aan het einde van de dag.
De Okavango rivier in het noorden van Botswana

Als je van Divundu in Namibië langs de westelijke oever van de Okavango rijdt, zie je niet veel van al dat fraais. De rivier stroomt vele kilometers ten oosten van de doorgaande asfaltweg en in feite loopt de weg door de droge Kalahari. Kale bomen, we zijn hier in de droge tijd, op een bodem van zand vormen het beeld. Verder veel van die typisch Afrikaanse nederzettingen met rieten hutjes, omgeven door een afrastering van takken om het vee binnen en roofdieren buiten te houden. Heel interessant om dit alles te fotograferen maar we zijn hier ook om de rivier en de moerassen te zien. We moeten dus van die doorgaande weg af. Gelukkig liggen er een aantal kampeerterreinen direct langs de rivier. Na enig zoekwerk vonden we een fraaie campsite aan de oever van de Okavango waar we enige nachten konden kamperen. Zo heddan we een prima toegang tot de Okavango rivier met z’n uitgebreide ‘wetlands’.

De levenbrengende Okavango rivier stroomt een aantal kilometers ten oosten van deze weg en en veel zie je er dus niet van. Je rijdt feitelijk door de droge Kalahari woestijn zonder dat je je bewust bent van de moerassen een paar kilometers verderop
Landschap langs de weg van Divundu in Namibië naar Maun in Botswana
In de omgeving van de Okavango delta kom je overal dit soort woningen tegen. Primitief in onze ogen, maar in het klimaat van Botswana en Namibië speelt het leven zich grotendeels buiten af. Een groter probleem vormt het ontbreken van stromend water en dus zie je voortdurend mensen zeulen met vaten schoon drinkwater die ze halen bij centrale waterpunten.
Rieten hutjes in een kleine nederzetting langs de weg van Divundu naar Maun
Meestal hebben de mensen in Botswana er geen bezwaar tegen om gefotografeerd te worden. Deze groep zag echter een financieel buitenkansje. Terwijl ik ze fotografeerde kwamen ze money....money...money roepend op mij af. Ze waren verder heel vriendelijk en uiteindelijk heb ik ze maar een briefje van 100 rand (ongeveer 5 euro) gegeven om te verdelen.
Afrikaanser dan dit kan bijna niet; deze vrouwen die brandhout vervoeren op hun hoofd
In grote delen van Botswana is een kar gertokken door ezels het standaard vervoersmiddel
Met de ezelkar op weg naar het dichtsbijzijnde dorp

Naar Maun

Maun ligt net ten zuiden van de Okavango delta en is daarmee de belangrijkste toegangspoort. Het is een redelijk grote plaats die vooral lijkt te leven van de toeristen die hier komen voor een bezoek aan die beroemde delta. De toeristen komen veelal per vliegtuig en laten zich ook weer per vliegtuig vervoeren naar één van de vele lodges in de delta om daar vervolgens een paar nachten te verblijven in de wildernis. Een echte ‘once in a lifetime’ natuurbeleving zo wordt het genoemd. Daar daar valt echter nog wel het één en ander op af te dingen. Ongetwijfeld krijg je een ‘once in a lifetime’ gevoel van de prijs van 500 dollar of (veel) meer die je per nacht moet betalen voor een bed in zo’n lodge. Geweldig comfort natuurlijk: alles tot in de puntjes van tevoren geregeld, 5 gangen maaltijden, een rijk voorziene bar etc.?  Ik lig echter liever in m’n primitieve tent op het dak van de auto. We zijn dan ook verre gebleven van de lodges in de Okavango.

Vliegen over de Okavango delta

Een andere mogelijkheid om de Okavango delta te zien is vanuit de lucht. In Maun kan je eenvoudig een vliegtuig of helikopter huren om over de delta te vliegen. Zo kan je de delta met al z’n dieren eens vanuit een ander perspectief zien. Best een interessante mogelijkheid en toen we aankwamen in Maun hadden we het plan om zo’n ‘scenic flight’ over de delta te maken. Na enig navragen bleek echter dat de delta dit jaar ongewoon droog was. Zo droog, dat de kans groot was dat een vlucht over de delta een teleurstelling zou worden. Hoewel de prijs me nogal meeviel, de goedkoopste maatschappij vroeg na enig onderhandelen 200 dollar per uur voor een vliegtuig voor ons tweeën, hebben we die vliegtocht over de delta dus maar laten vallen!

Ook deze foto maakte ik vanuit een boot. In landen als Namibië en Botswana is het voor een fotograaf altijd jammer om te zien dat de periode van fraai licht rond zonsopkomst en zonsonder maar heel kort duurt.
De Okavango rivier net na zonsondergang

Moremi

Geen lodge en geen vliegtocht, maar wat dan wel? De avontuurlijke en meer budget vriendelijke oplossing is het Moremi Game Reserve. Moremi is per 4WD bereikbaar, er zijn kampeerterreinen en je kunt er doen en laten wat je wilt. Ook niet onbelangrijk; het is een nog relatief rustig reservaat.    

We vonden dit Luipaard liggend onder een boom. Het was nog vrij vroeg in de ochtend en het beest was nog enigszins actief. Gezien z'n dikke buik had hij kennelijk 's nachts een goede prooi gevangen. Het is opvallend dat het Luipaard op de grond lag te rusten, want meestal gaan ze in een boom liggen om geen last te hebben van Leeuwen. Kennelijk waren er geen Leeuwen in de buurt en vvoelde dit dier zich volkomen veilig.We werden gelukkig niet gestoord door andere mensen en we konden dus in alle rust fotograferen en video clips maken. Na een uurtje toen het dier ging slapen en geen enkele activiteit meer vertoonde zijn we maar verder gereden.
Luipaard gefotografeerd in het Moremi reservaat.

Ik was al 5 keer eerder in Moremi geweest en we vonden een kort bezoek daarom voldoende. Het reservaat heeft echter iets magisch en als ik in de buurt ben dan wil ik er toch wel naar toe.  Een kort bezoek dus dit keer, maar hoe kort ook, het was toch weer een hoogtepunt om al die wilde dieren van dichtbij te kunnen observeren en fotograferen.  Daarnaast had ik rustig de tijd om vele videoclips te schieten.

Olifanten kom je altijd wel tegen in het noorden van Botswana. Deze stier stond met 2 andere stieren op de over van de Khwai river te grazen. Het is de droge tijd en de Khwai river is niet veel meer dan een klein beekje net achter de Olifant.
Olifant in het Moremi reservaat in de Okavango delta
Soms fotografeer ik met een infrarood camera, een oude digitale Canon camera die ik heb laten ombouwen tot een infrarood camera. Op deze reis naar Afrika heb ik voor het eerst in tijden deze camera weer eens meegenomen om te zien wat het effect is als je dieren fotografeerd met zo'n camera. Ik vind het resultaat met de donkere Olifant in een soort sneeuwlandschap interessant genoeg om nog eens wat meer experimenten te doen.
Dezelfde Olifant als boven maar nu gefotografeerd met een infrarood camera

Geef een reactie

Close Menu