Mondiavisueel show over de Atacama

In de Mondiavisueel presentatie over de Atacama komt onder andere het vulkanische landschap op de Altiplano aan de orde
Het weidse landschap op de Altiplano komt in de Mondiavisueel presentatie uitgebreid aan de orde

Ook dit jaar verzorg ik weer een aantal theatershows in het kader van Mondiavisueel. In deze show neem ik u mee naar de Atacama woestijn in het noorden van Chili. De eerste in een serie van 6 shows ‘Van de Atacama naar de Andes’ geef ik op 31 januari in Oosterhout. Het is een avontuurlijke ontdekkingsreis door het noorden van Chili. Dit is een gebied met een overweldigende en diverse natuur en daarnaast heeft deze desolate woestijn ook een interessante cultuur en geschiedenis.

Een stukje geschiedenis

Onze ontdekkingsreis begint met de geschiedenis van de Atacama. Aan de hand van archeologische vondsten zien we hoe de oorspronkelijke indiaanse bevolking geleefd heeft. We ontmoeten de Spaanse veroveraars die het land koloniseerden. Ook leren we hoe de aanwezigheid van bodemschatten de ongastvrije Atacama ineens belangrijk maakte, zodat er zelfs een bloedige oorlog om het bezit ervan werd uitgevochten.

Gedurende het salpeter tijdperk waren meer dan 200 van dit soort fabrieken actief in de desolate Atacama. Nu zijn ze vervallen tot spooksteden.
De vervallen salpeter fabriek Santa Laura

Langs de spectaculaire kust

In  het tweede deel van deze theatershow gaan we op reis door het ruige noorden van Chili. Eerst trekken we langs de ruige kust. Langs deze kust loopt de koude Humboldtstroom waardoor het hier kil en mistig is. Omdat deze golfstroom ook heel rijk is aan voedsel leven hier miljoenen zeevogels, gieren en zeeberen. Dit is de paradox van de Atacama: één van de meest desolate gebieden op aarde wordt begrensd door één van de meest gevarieerde en complexe ecosystemen die we kennen.

Aangetrokken door de voedselrijkdom van de Humboldtstroom leven miljoenen zeevogels langs de noord Chileense kust
Peruaanse pelikaan wast zich in zee

Door een buitenaards oer landschap

We trekken landinwaarts en reizen door de droge kern van de Atacama. Dit is een oer landschap dat zo onbewoonbaar en buitenaards is, dat ruimtevaart organisaties hier hun astronauten trainen. We bezoeken verschillende spooksteden waar eens onder zware omstandigheden werd gewerkt om Europa van grondstoffen te voorzien. Tijdens de militaire dictatuur van Pinochet kregen deze spooksteden nog een grimmige bestemming als concentratiekamp waar politieke tegenstanders gemarteld en vermoord werden.

Erosie vormen in één van de vele kloven, quebrada's, in de Atacama
De Atacama is een desolaat oer landschap met bizarre kleuren en vormen

Naar de vulkanische hoogvlakte van de Altiplano

Tot slot gaan we naar de Altiplano, de hoogvlakte van de Andes op 4000 meter hoogte, waar de bergtoppen tot bijna 7000 meter hoogte reiken. We zien hier een weids hooggebergtelandschap, met enorme vulkanen, hete bronnen, vreemde erosie vormen en zoutmeren.

Stomende geiser op het geiserveld El Tatio

We lopen over lavavelden en vulkaanhellingen, vaak buiten adem vanwege de grote hoogte, en worden dan onverwacht tegengehouden door een mijnenveld dat in deze wildernis nooit werd opgeruimd. Ook maken we kennis met de unieke dierenwereld van de Altiplano.

De Altiplano, de hoogvlakte van de Andes, heeft een unieke dierenwereld, waaronder de Vicuna, een ver familielid van de kameuit de oude wereldel
Vicuna’s op de hoogvlakte van het Andes gebergte

Geïnteresseerd? Kom naar één van mijn Mondiavisueel presentaties!

Ik nodig u uit om met mij op ontdekkingsreis te gaan door dit indrukwekkende stuk natuur en kom daarom in de komende weken naar één van mijn shows. Informatie vindt u op de website van Mondiavisueel.

Geef een reactie

Close Menu