Winter op de Lofoten

 

 Winter landschap met een stil en eenzaam fjord in het noorden van Austvågøya, één van de eilanden van de Lofoten
Winters fjord in het noorden van Austvågøya

Momenteel ben ik op de Lofoten in het noorden van Noorwegen om nog eens een echte winter te fotograferen.

Lofoten; een populaire bestemming

Ik heb lang geaarzeld of ik hier wel naar toe zou gaan. Ik ken de Lofoten goed en het landschap is er, zeker in de winter, overweldigend. Genoeg reden dus om er weer eens naar toe te gaan. Waarom dan toch die aarzeling? Wel, het wordt tegenwoordig overlopen door fotografen. Op sommige populaire plaatsen, zoals de brug bij Hamnøy of het uitzichtspunt Reine halsen, struikel je bijna over hordes fotografen. ‘Kapot’ gefotografeerde onderwerpen dus. Heel veel fotografen komen naar de Lofoten met een georganiseerde fotoreis. Voor mij wat onbegrijpelijk, want een reis naar de Lofoten is toch echt heel eenvoudig en dan een stuk goedkoper zelf te organiseren. Ook lijkt het me weinig inspirerend om in een groep van 10 of 12 allemaal dezelfde foto te maken. Maar goed, iedereen mag natuurlijk z’n eigen keuzes maken. Voor de organisatoren van dit soort reizen, veelal natuurfotografen, levert het in ieder geval een aardige broodwinning op.

Noorderlicht (Aurora borealis) boven de kust bij het plaatsje Unnstad op de Lofoten
Noorderlicht boven de zee bij het plaatsje Unnstad op de Lofoten

Winterlandschappen

Tijdens deze 13-daagse trip richt ik me vooral op de wat minder bekende en dus ook wat minder gefotografeerde delen van de Lofoten, zoals bijvoorbeeld het noorden van Austvågøya en Gimsøya. Ik kwam naar de Lofoten om de winter te fotograferen en wat dat betreft is de trip nu al geslaagd. Er ligt een dik pak sneeuw en de temperatuur is al dagen lang flink onder nul. Het weer is onstuimig winters, sneeuw- en hagelbuien afgewisseld met optrekkende bewolking en dan weer een rustige dag met stralend weer. Ideaal voor het fotograferen van landschappen dus. Onderwerpen zijn vooral winter landschappen. Daarnaast vormt natuurlijk ook het noorderlicht een dankbaar onderwerp. Ik ben zeker niet speciaal naar de Lofoten gegaan voor het noorderlicht, maar het is toch wel een bonus als je het kan fotograferen. Vaak is bewolking een spelbreker op de Lofoten, maar ik heb toch al weer 3 keer ’s nachts de vrieskou weerstaan om dit fraaie gebeuren vast te leggen. 

Winters landschap met grillige vormen van ijs voor de kust bij het plaatsje Sandøya in het noorden van Vestvågøya, één van de eilanden van de Lofoten
IJs voor de kust van Vestvågøya

Van de ijzige winter op de Lofoten naar de tropen

Als ik terug ben in Nederland verwissel ik de ijzige winter in het noorden van Noorwegen voor de hitte van het zuiden van Afrika. In maart presenteer ik in het kader van Mondiavisueel nog vier keer mijn show over Namibië. Geïnteresseerd in spectaculaire landschappen of ontmoetingen met wilde dieren? Kom dan naar één van mijn presentaties in Houten, Rijswijk, Doetinchem of Alkmaar. Informatie vindt u op www.mondiavisueel.com.

Geef een reactie

Close Menu