Noorderlicht in de Yukon

Noorderlicht met reflectie in de rivier de Yukon bij het plaatsje Carmacks in de Yukon
Noorderlicht bij Carmacks

In de Yukon is het noorderlicht regelmatig te zien en ik kon het fotograferen tijdens onze trip naar deze noordelijke Canadese provincie.

Heldere hemel, maar geen poollicht

Toen ik de Yukon trip voorbereidde wist ik natuurlijk dat de kans om hier in september het bewuste verschijnsel te zien best groot is. Stadjes als Whitehorse en Dawson City liggen immers in de optimale zone. Er worden dan ook regelmatig noorderlicht reizen naar deze locaties georganiseerd. Weliswaar zijn we niet speciaal voor het poollicht naar de Yukon gereisd , we zagen het immers vele malen heel fraai in het noorden van Noorwegen, maar het zou toch wel een bonus zijn om het verschijnsel ook hier te kunnen fotograferen. De eerste nachten in de Yukon zagen we ondanks een heldere hemel niets dat ook maar in de verste verte op het noorderlicht leek. In Dawson City waar we vijf dagen bleven was de lucht veelal geheel of gedeeltelijk bewolkt. Ook hier niets te zien dus.

In het begin was het noorderlicht nog vrij zwak en was het niet veel meer dan een groenachtige band
Yukon rivier bij Carmacks

Noorderlicht bij Carmacks

In Carmacks hadden we meer geluk. De nacht was helder en toen ik omstreeks 23:00 uur de hemel inspecteerde zag ik dan eindelijk de vage lichte strook in het noorden die zo kenmerkend is voor opkomend noorderlicht. Snel de camera klaargemaakt en wachten maar tot het verschijnsel sterker zou worden. Uiteindelijk kregen we gedurende een paar uur een fantastisch spektakel te zien, veelal recht boven ons. Omstreeks 02:00 uur werd de intensiteit minder en was uitsluitend nog een lichte strook in het noorden zichtbaar.

Na een aarzelend begin werd de intensiteit zo nu en dan heel sterk en was de hele hemel boven ons gekleurd
Noorderlicht boven de Yukon rivier bij Carmacks
Noorderlicht bij Carmacks

Tijdens verdere heldere nachten in de Yukon zag ik geen noorderlicht meer. Wel kreeg ik het later, weliswaar minder spectaculair, nog te zien bij Dease Lake in het noorden van British Columbia. We waren toen al weer op de terugweg richting het zuiden.  

Bij Dease Lake was het verschijnsel minder spectaculair dan bij Carmacks. Het licht was niet boven ons, maar concentreerde zich vrij laag boven de horizon. Dit is een gevolg van het feit dat de locatie veel zuidelijker ligt dan Carmacks.
Noorderlicht bij Dease Lake

Fotografie

Een uitgebreide handleiding voor het fotograferen van het noorderlicht met veel praktijkvoorbeelden vindt u op nightskypix.com.

Eén van de uitdagingen bij het fotograferen van het poollicht is altijd weer het vinden van een interessante voorgrond. In dat opzicht was Carmacks niet geweldig. Het landschap is heuvelachtig met weinig objecten die als voorgrond interessant zouden kunnen zijn. Wel was er de rivier de Yukon die ik als voorgrond kon gebruiken. Hierdoor kreeg ik een fraaie reflectie van het verschijnsel in het water.

De intensiteit is nu heel sterk en ik maakte deze foto met een belichting van 15 seconden bij f/4,0 en ISO 1250
Noorderlicht bij Carmacks

Alle opnames werden gemaakt met een 17mm tilt shift objectief en een 24-70 mm zoom objectief. Omdat de intensiteit van het noorderlicht nogal varieerde in de paar uur dat ik bezig was, heb ik wisselende camera instellingen gebruikt. Bij het zwakke licht in het begin werkte ik met 20 seconden en f/4,0 bij ISO 2000. Tijdens momenten van hoge intensiteit kon ik de belichtingstijd terugbrengen naar 8-10 seconden en de ISO waarde naar 1250. Scherpstellen, ook altijd zo’n probleem bij nachtelijke omstandigheden, deed ik handmatig met behulp van  liveview op de lichtbronnen aan de overzijde van de rivier of op de aanwezige maar op de foto’s niet zichtbare maan.

Zo zag de situatie er uit toen ik de volgende dag opstond.
Yukon rivier bij Carmacks

Geef een reactie

Close Menu