Denali

Polychrome Pass is één van de hoogtepunten op iedere tour door Denali
Polychrome Pass in Denali National Park

Na het avontuur op de Dalton Highway rijden we zuidwaarts voor een 6-daags bezoek aan het Denali National Park.

Denali National Park and Preserve

Denali betekent ‘hoge berg’ in de taal van de Athabasca indianen en met 6190 meter is het de hoogste berg in Noord Amerika.

Deze steenklomp is de hoogste berg van noord Amerika. De berg maakt z'n eigen klimaat en is daarom vaak onzichtbaar vanwege de wolken rondom de top.
Mount Denali

De berg en het omringende gebied van toendra’s en taiga’s is sinds 1907 beschermd als nationaal park. Het staat bekend om z’n fraaie landschappen en z’n rijke dierenleven met elanden, rendieren, wilde schapen, beren en wolven. Al sinds het begin van de vorige eeuw trekken toeristen naar dit bijzondere natuurgebied.

De landschappen in de Polychrome Pass behoren tot de meest spectaculaire in het Denali Nationale Park
Landschap in de Polychrome Pass
We bezochten Denali begin september. De herfst is net begonnen en de kleuren waren geweldig
Landschap in herfstkleuren

Mijn ervaringen met Denali

Ik ben in de loop der jaren vier keer in Denali geweest en ik heb er vele leuke, mooie en gedenkwaardige momenten meegemaakt. Toch, om maar meteen met de deur in huis te vallen, heb ik er gemengde gevoelens over. Het is een gebied met geweldige landschappen en ook voor wat betreft de dieren kom je echt wel aan je trekken. Mijn grote probleem met Denali is het feit dat je niet zelfstandig kunt rondtrekken. Er is één weg van 150 kilometer lengte en om ergens te komen ben je altijd aangewezen op de parkbussen. Deze bussen zijn duur, meestal behoorlijk vol en hoewel je overal kan uitstappen of opstappen, moet je wel van tevoren aangeven waar je naar toe wilt.

Deze Elandstier kwam ik tegen op een wandeling en ik had rustig de tijd om het dier te fotograferen met een 500mm objectief. Hij heeft net z'n gewei geveegd en is klaar om het gevecht om een vrouwtje met andere stieren aan te gaan
Elandstier in een herfstig landschap

Fotografische dilemma’s

En dan zit je als fotograaf in zo’n bus en zie je de meest geweldige landschappen voorbij komen. Wat doe je; uitstappen en foto’s maken met het grote risico dat je uren moet wachten omdat de volgende bussen allemaal vol zijn of rijd je toch maar wat verder in de hoop dat het nog mooier wordt. Een groot dilemma. Zeker in de vroege ochtend of de late namiddag als het licht voor fotografie op z’n fraaist is. Ook het fotograferen van dieren vanuit een volle bus waarin iedereen elkaar verdringt om de ultieme plaat te schieten door ramen die vrijwel niet zijn open te krijgen is een heel bijzondere ervaring.

Dan zit je 's ochtends vroeg in de bus en zie je dit landschap met flarden ochtendmist. Geweldig maar wat een dilemma. Ga je uit de bus om foto's te maken met het risico dat je uren moet wachten op een bus met vrije plaatsen? Ik ben toch maar blijven zitten en maakte deze foto vanuit de bus toen de chauffeur een paar minuten stopte om de passagiers de gelegenheid te geven wat foto's te maken. Niet ideaal, maar het resultaat is acceptabel.
Ochtendmist over de taiga

Kamperen en wandelen dan maar? Niet echt een oplossing, want op één na liggen de kampeerterreinen allemaal aan het begin van de weg. Je moet dus nog steeds die hopeloze bus nemen om ergens te komen. Wild kamperen in de fraaiste gebieden is ook een mogelijkheid, die ik vroeger wel heb gebruikt. Met de vele kilo’s fotoapparatuur die ik meedraag is dit toch ook geen aanrader. Nee, Denali is een prachtig nationaal park maar voor een serieuze fotograaf een erg lastig gebied. Zoals een Amerikaanse fotograaf met wie ik in de bus aan de praat raakte het treffend verwoordde ‘Denali is the most challenging American national park for a photographer’.

Deze beer fotografeerde ik met een 80-400mm zoomobjectief vanuit één van de parkbussen. Fotograferen van dieren vanuit een volle bus waarin iedereen elkaar verdringt om de ultieme plaat te schieten is een heel bijzondere ervaring.
Grizzly beer

Geef een reactie

Close Menu