Een eindeloze stoet bruine beren

Een van de vele bruine beren (Ursus arctos) die ik fotografeerde in het oosten van Finland.
Bruine beer (Ursus arctos) in oost Finland, wat argwanend want er zijn andere beren in de buurt.

In het tweede deel van mijn korte fototrip naar Finland reisde ik naar een gebied ten noorden van de plaats Suomussalmi. Volgens informatie die ik vond op internet kan je ook hier vanuit een schuilhut uitstekend beren observeren en fotograferen.

Een schuilhut in een moeras

Er waren schuilhutten beschikbaar aan de oever van een meertje, in een moeras en in een bos. Ik had weinig keus. De hutten bij het meer waren alle bezet. De hut in het bos bleek een grote meer-persoons hut en de nacht doorbrengen in een hut met zo’n 15 andere fotografen leek me geen geweldige optie. Ik verbleef dus twee nachten in een privé hut aan de rand van een moeras. Veruit de beste locatie, want mijn twee nachten waren gevuld met een eindeloze stoet beren, terwijl bij het meer maar weinig te zien was zo bleek achteraf.

Deze bruine beer ziet er wat haveloos uit met z'n kale plekken. Het is voorjaar en in deze tijd verliezen ze hun dikke wintervacht. Deze beer is echter wel heel erg kaal en ik hoorde ook een verhaal dat er een huidvirus rondwaarde waardoor de beren veel jeuk hebben. Bij het krabben tegen de jeuk zouden ze zo veel haar verliezen dat ze gedeeltelijk kaal worden. Canon 5D Mk3 met EF 500mm f/4 IS USM, ISO400 1/400sec bij f/5,6, vanaf statief.
Bruine beer in de rui
Soms kwamen de beren zo dicht bij mijn schuilhut (enkele meters) dat ik eenvoudig een kop portret kon maken. Canon 5DS R met EF 500mm f/4 IS USM, ISO1250 1/400sec bij f/5,6, vanaf statief.
Portret van een bruine beer

Bruine Beren en nog eens beren

Beide dagen nam ik aan het eind van de middag plaats in de hut. Een half uurtje later kwamen de eerste bruintjes. Vanaf dat moment tot middernacht was het een komen en gaan. Het was overweldigend en ik kwam echt ogen en handen te kort om alles te kunnen zien en te fotograferen. Ik maakte honderden foto’s en vele video clips, waarbij ik vooral probeerde het gedrag van de beren vast te leggen.  Heel interessant zijn ook de interacties tussen de beren als ze elkaar ontmoeten.

Dit jong is pas een paar weken oud en was uitermate schuw. Het bleef steeds dicht bij z'n moeder. Canon 5D Mk3 met EF 500mm f/4 IS USM, ISO400 1/800sec bij f/5,6, vanaf statief.
Bruine beer; moeder met jong
Een paar weken oud en uitermate speels. Steeds weer waren ze bezig met het uithalen van kattekwaad, waarbij ze soms niet in de gaten hadden dat hun moeder al weer een paar honderd meter verder was gelopen. Canon 5D Mk3 met EF 500mm f/4 IS USM, ISO400 1/1000sec bij f/5,6, vanaf statief.
Spelende jonge bruine beren
Een aantal bomen in de buurt van mijn schuilhut kreeg speciale belangstelling. Wat er zo lekker was aan die bomen weet ik nog steeds niet, maar bijna iedere beer die langsliep likte iets van de boomstammen. Mieren wellicht? Canon 5DS R met EF 500mm f/4 IS USM met 1,4x converter, ISO1000 1/250sec bij f/5,6, vanaf statief.
Twee bruintjes likken voedsel van de bomen

Vanaf een uur of elf was het grote beren feest min of meer voorbij. Het werd rustiger zodat ik in alle rust ook nog wat kon slapen alvorens de volgende ochtend de hut te verlaten. Buitengewoon voldaan keerde ik dus na beide nachten weer terug in mijn hotel, waar ik nog wat kon slapen in afwachting van nieuwe avonturen. En die laptop die ik de eerste paar nachten bij me had om het wachten wat aangenamer te maken? Geen tijd voor gehad en dus niet gebruikt!

Door op een foto te klikken krijgt u grotere foto’s met achtergrond informatie te zien.

Moeders met jongen zijn uitermate voorzichtig en ook de jongen zijn behoorlijk argwanend. Terecht want mannetjes beren willen nog wel eens een jong doden als ze de kans krijgen. Canon 5DS R met EF 500mm f/4 IS USM met 1,4x converter, ISO1000 1/250sec bij f/5,6, vanaf statief.
Als er onraad dreigt gaan ze op hun achterpoten staan

Geef een reactie

Close Menu