Na Bergslagen reizen we naar het zuid Zweedse berggebied en dat betekent heel veel watervallen en stroomversnellingen.
Ontelbare watervallen en stroomversnellingen
De bergen in Zweden liggen als een lang lint in het westen op de grens met Noorwegen. Daarom stromen vrijwel alle rivieren in Zweden oostwaarts om uiteindelijk te eindigen in de Oostzee. De bergen in het zuiden van Zweden zijn niet erg hoog, meest 800-1200 meter. Ook zijn ze door het landijs tijdens de ijstijden behoorlijk afgeslepen. Hierdoor zijn er niet zo heel veel hoge en grote watervallen maar vooral heel veel stroomversnellingen.
Een uitzondering vormt de Njupeskär, die zich in een nauwe kloof vanaf het Fulufjället zo’n 95 meter naar beneden stort. Het is één van de hoogste watervallen in Zweden. De waterval is zonder meer fraai, maar helaas is het ook altijd druk bij de waterval. En druk betekent hier ook echt druk. Gelukkig waren wij er al vroeg op de dag en konden wij onze auto parkeren op het parkeerterrein en was het wandelpad van ca 3 kilometer naar de waterval nog redelijk rustig. Toen we terugkwamen was het parkeerterrein een afgeladen gekkenhuis en stonden de auto’s tot 6 kilometer voor de parkeerplaats langs de weg geparkeerd. Mensen die later kwamen moesten dus eerst een kilometer of 6 langs een asfaltweg lopen om met de echte wandeling te kunnen beginnen. Snel wegwezen dus!
Na de bergen stromen de rivieren door heuvelachtig laagland. Het verval is echter aanzienlijk. Ontelbare stroomversnellingen zijn het resultaat. Op een enkele uitzondering na zijn Zweedse rivieren dan ook volstrekt onbevaarbaar voor grotere schepen. Fotografisch gezien zijn al die stroomversnellingen natuurlijk een uitdaging en we hebben dan ook alles bij elkaar vele uren gewandeld langs allerlei rivieren.
Naar het Zweedse fjäll
Als gezegd zijn de bergen in het zuiden van Zweden niet bijzonder hoog. Met 800-1200 meter liggen ze net boven de boomgrens die hier op een meter of 800 ligt. Daarboven ligt een min of meer vlakke hoogvlakte, fjäll in het Zweeds, met ontelbare meertjes en riviertjes en een enkele wat hogere bergtop. Vooral met een drone kan je dit karakteristieke landschap uitstekend fotograferen.
Het zuid Zweedse fjäll leent zich ook prima voor allerlei wandelingen. Het hoogteverschil is beperkt en je hebt meestal naar alle richtingen ruim zicht. Fotografisch gezien is het natuurlijk minder spectaculair dan bijvoorbeeld de bergen in Noorwegen. Het zuid Zweedse fjäll heeft echter een heel eigen karakter. Grootste probleem met fotograferen was eigenlijk het weer: steeds maar stralend weer met strak blauwe luchten. Fijn om te kamperen en te wandelen maar niet zo heel spannend om te fotograferen. Zelfs geen fraaie zonsopkomsten of –ondergangen.