Om winter landschappen te fotograferen met veel sneeuw en ijs besloten we om naar het zuiden van Lapland in Finland te gaan.
Waarom naar Finland
Als je in Europa echte winters met veel sneeuw en ijs wilt fotograferen kom je al snel uit bij de Scandinavische landen. Noorwegen is natuurlijk spectaculair, maar viel af omdat we daar al een aantal malen in de winter geweest zijn. IJsland bezochten we kort geleden in de herfst van 2021 toen daar de omstandigheden bijna winters waren. Bleven dus over Zweden en Finland. Uiteindelijk kozen we voor Finland omdat het landschap met z’n eindeloze bossen en meren totaal anders is dan Noorwegen. Daarnaast trokken de fraaie foto’s van met sneeuw bedekte bomen die je overal op internet kan vinden de aandacht. Het werd dus een trip van een kleine twee weken naar Finland
Kuusamo
We vlogen naar Kuusamo in het zuiden van Fins Lapland op zo’n 40 kilometer afstand van de grens met Rusland. Toen we ’s avonds in het pikkedonker aankwamen was het beestenweer. Het sneeuwde en het vroor een graad of twintig. Geen plezierige aankomst maar ok….. fotograferen van sneeuw en ijs doe je niet met zonnig strandweer.
De volgende dag was het weer gelukkig heel wat beter. Met de verse sneeuw die de afgelopen dagen was gevallen zag het landschap er sprookjesachtig uit. Precies wat we hoopten te vinden toen we deze trip voorbereidden. Meteen maar aan de slag dus: een stevige ochtend wandeling om de eerste foto’s te maken.
Oulanka Nationaal Park in Finland
’s Middags reden we door een besneeuwd winter wonderland naar onze eerste echte bestemming: een vakantiehuisje in Juuma vlak bij het Oulanka nationaal park. Zoals zou blijken een prima locatie voor het eerste deel van onze trip. Met een dik pak sneeuw is Oulanka schitterend en buitengewoon geschikt voor winterse landschapsfotografie. Paden worden ’s winters platgestampt. Je kan er dus prima wandelen en fotografische hoogtepunten zijn daarom goed bereikbaar. Ook buiten Oulanka was er rondom ons huisje in Juuma genoeg te fotograferen.
Grootste probleem was de extreme kou, vooral gedurende de eerste dagen. Het touchscreen van de controller van de drone bleek niet te werken met de speciale handschoenen die ik bij me had. Ik moest de controller dus met blote vingers bedienen en bij -30 is dat geen pretje. Een tweede probleem vormde de ‘fluid head’ van mijn statief. Omdat ik ook veel video’s maak, gebruik ik vaak een fluid head’ statiefkop en deze blijkt te bevriezen bij zulke lage temperaturen. Geen beweging meer in te krijgen! Logisch als je erover nadenkt, maar wel een probleem waar ik eigenlijk nooit bij stil had gestaan. Gelukkig had ik ook nog een balhoofd bij me, dat zonder problemen functioneerde.
Riisitunturi Nationaal Park in Finland
Na 5 prima fotodagen in Juuma en Oulanka verhuisden we naar een self service appartement op een paar kilometer afstand van het Riisitunturi nationaal park. Ook hier bleven we 5 dagen. In Finland staat Riisitunturi bekend om de fraaie met dikke lagen sneeuw en ijs bedekte coniferen. Lokale weersomstandigheden met een hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de bomen hier ‘s winters altijd omgetoverd worden in een soort kolossale sneeuwpoppen. Het had echter een paar dagen stevig gewaaid. We waren daarom bang dat er geen sneeuw meer op de bomen zou liggen. Gelukkig viel het mee. Feitelijk zijn de bomen hier niet bedekt met sneeuw, maar met een harde korst van rijp, die zelfs harde stormen weerstaat. De hoogvlakte van Riisitunturi was dus een fotografisch paradijs, waar we onder zeer verschillende weersomstandigheden konden fotograferen.