Onze zomer trip naar Scandinavië zit er weer op. Een geslaagde reis van 4 weken, zonder veel Corona perikelen. Tijd voor een korte terugblik.
Corona in Scandinavië
Laten we maar direct het hete onderwerp Corona bij de hoorns vatten. Hebben we last gehad van alle Corona maatregelen? Eerlijk gezegd niet. Bij de Duitse, Deense en Zweedse grens werd onze Corona check app niet gecheckt. In Zweden leek Corona niet te bestaan, althans we hebben er niets van gemerkt. Uit eten in Göteborg? Geen probleem en alles was precies zoals het vroeger was. Onze Corona check app werd voor het eerst gecontroleerd toen we in het zuiden van Lapland Noorwegen binnenreden. Ik begon al te denken dat we dat ding voor niets op onze telefoon hebben staan. In Noorwegen ook weinig gemerkt van allerlei Corona maatregelen. Openlucht musea waren gesloten i.v.m. Corona en in de plaats Ardalstangen liep iedereen ineens met een mondmasker. Kennelijk een lokale oekaze. Verder was alles zoals het altijd was. Corona maatregelen werden het meest zichtbaar toen we op de terugweg de Noorse Zweedse grens tussen Oslo en Göteborg passeerden. Voor de Noorse grens stond een file van meer dan 6 kilometer omdat iedereen getest moest worden. Gelukkig is dat ons bespaard gebleven!
Weinig buitenlandse toeristen
Vooral de eerste paar weken viel het op hoe weinig buitenlandse toeristen er waren. Normaal zie je in het zuiden van Zweden veel Nederlanders, nu waren we vrijwel de enigen. Kennelijk zat de schrik voor Corona er nog goed in en durfden de meeste Europeanen nog niet goed te reizen. Pas in het zuiden van Noorwegen op het eind ban de trip zagen we weer veel buitenlanders. Maar de aantallen waren nog steeds beperkt. Zo hoefden we bijvoorbeeld zelfs in de meest toeristische gebieden nooit te wachten als we een pont moesten nemen. Zelfs een pandemie als Corona kan kennelijk dus nog iets positiefs opleveren.
Warm en zonnig Scandinavië
Het weer tijdens de trip naar Scandinavië was geweldig. Ruim 4 weken weg en één dag met wat miezer regen. Voor de rest stralend weer. En dat terwijl in Nederland de zaak onder water liep vanwege alle regenval. Vooral in het begin was het ook warm, met 35 C on-Scandinavisch warm. Watertemperaturen in de meertjes liepen vaak op tot 25 C of meer. Prima zwemwater dus.
Fotografisch gezien was het natuurlijk allemaal wat minder. Groene landschappen onder een strakblauwe hemel. Er zijn beslist uitdagender landschappen te fotograferen. Maar niet geklaagd, want het stralende weer is natuurlijk een enorme bonus als je met een primitieve camper door de natuur trekt.
Fotografie
Als gezegd heeft deze Scandinavië trip niet direct veel bijzonder fotomateriaal opgeleverd. Ik heb heel veel watervallen met lange sluitertijd gefotografeerd. Een beetje standaard en cliché misschien, maar wel fraai.
Ook heb ik heel veel met de drone gevlogen. Vooral de landschappen op de hoogvlaktes met een textuur van meertjes, moerassen en heuvels leenden zich goed voor fotografie en video met een drone. Grootste probleem met de drone waren de accu’s. Ik had een oplader voor in de auto bij me, maar die gaf helaas na 3 dagen de geest. Ik was dus voortdurend op zoek naar plaatsen waar ik die accu’s op kon laden.
Veel heb ik ook gefotografeerd met de GX8 die ik had laten ombouwen tot Infrarood camera. Wat experimenteel allemaal, want ik had nog weinig ervaring met een full spectrum infrarood camera. Het is echter leuk werk en een landschap in ‘false colors’ is toch weer een nieuwe dimensie
De kampeerbus
En hoe heeft onze ouwe trouwe Volkswagen T3 kampeerbus zich gehouden. Vierendertig jaar oud inmiddels met 225000 kilometer op de teller…..een echte ‘old-timer’ dus. In Zweden, helemaal in het begin van de trip, begaf de brandstofpomp het. Een vervelend probleem, dat gelukkig in twee dagen werd verholpen door een nieuw benzinepomp te installeren. Verder reed de bus probleemloos en verliep de trip dus ook probleemloos. Op één van de laatste dagen verloren we de kenteken plaat aan de voorzijde. Het verhinderde ons niet om gewoon naar Nederland te rijden. Ik ben benieuwd of we nog rekeningen krijgen voor de Noorse en Zweedse tolwegen, want daar wordt de auto aan de voorzijde gefotografeerd!