Patagonie trip 2023: langs de kust van Argentinië zuidwaarts

Kust van Argentinië bij de Pinguin kolonie op Cabo dos Bahias
Kust van Argentinië bij Cabo dos Bahias

Van Puerto Piramides rijden we in rustig tempo langs de kust van Argentinië naar Rio Gallegos en van daar terug naar Punta Arenas, start- en eindpunt van onze Patagonië 2023 trip. Onderweg bezoeken we een aantal interessante locaties aan deze kust.

Zuidwaarts langs de kust van Argentinië

Vanaf Puerto Piramides naar Rio Gallegos is een afstand van ruim 1300 kilometer. De snelste route is de Ruta Nacional 3, een saaie weg door een oninteressant en eindeloos pampa landschap. Onderweg zijn er echter veel mogelijkheden om omwegen langs de kust te rijden. De afstand wordt daardoor natuurlijk een stuk langer, maar de trip wordt zo wel veel interessanter. We hebben het dus rustig aan gedaan en ruim de tijd genomen om een aantal locaties aan de kust van Argentinië te bezoeken.

Zeeleeuwen aan de kust van Argentinië in de buurt van Puerto Madryn

Punta Tombo

Punta Tombo is een klein schiereiland in de Atlantische oceaan. Dit schieraliand huisvest de grootste kolonie Magelhaen Pinguins  van Argentinië. Het gebied is een streng beschermd natuurreservaat en één van de belangrijkste toeristische attracties in de provincie Chubut. Ooit in de 80-er jaren van de vorige eeuw was de Pinguïn populatie hier meer dan één miljoen individuen. Door overbevissing en milieuverontreiniging (o.a. olielozingen) is dat aantal gedaald tot ca. 400.000. Nog steeds een respectabel aantal maar helaas wel veel minder dan wat het eens was.

Ik nam deze foto in de Pinguïn kolonie van Punta Tombo. De vogels trekken zich niets van de bezoekers aan en laten zich probleemloos fotograferen
Magelhaen Pinguïn

We kwamen in Punta Tombo in het begin van het broedseizoen. Veel vogels hadden net eieren gelegd en kuikens waren er nog niet. Er waren redelijk wat bezoekers maar echt druk was het niet en ik kon redelijk ongestoord mijn gang gaan.

Magelhaen Pinguïns graven meestal een soort hol om in te nestelen. In zo'n hol is het ei beter beschermd tegen rovers als meeuwen. Er waren echter ook luie exemplaren die gewoon onder de stalen roosters van het looppad nestelden....hoef je niet moeizaam een nest te graven.
Magelhaen Pinguïn in nesthol

In de kolonie zelf was het een drukte van belang, zeker tegen het eind van de middag als de meeste dieren terug komen van zee. De vogels laten zich niet afleiden door bezoekers en zijn volkomen relaxed met hun eigen zaken bezig.  Een uitstekende gelegenheid dus om deze grappige vogels uitgebreid en in alle rust te fotograferen en te filmen.

Roepende Magelhaen Pinguïn in een kolonie aan de kust van Argentinië
Roepende Pinguïn. Aan het eind van de dag komen de Pinguïns terug van zee en velen staan dan op deze manier te roepen, wellicht roepen ze hun partner. Het is dan een enorme drukte met al die schreeuwende Pinguïns
Roepende Magelhaen Pinguïn

Cabo Raso; eenzaamheid aan de kust van Argentinë

Na Punta Tombo reden we verder naar Cabo Raso waar ik een primitief hotel had gevonden om te overnachten. Het was een memorabel hotel, in totale verlaten eenzaamheid aan de kust van Argentinië. In een straal van zo’n 60 kilometer is er niets dan natuur. Elektriciteit is er niet afgezien van .een paar zonnepanelen. Hier heb je uitsluitend het strand, de zee en de lucht. Het enige geluid dat je hoort is de branding. Wat mij betreft is dit één van de fraaiste locaties om tot rust te komen en volledig op te gaan in de natuur om je heen.

Een idyllisch plekje in de totale eenzaamheid van Cabo Raso aan de kust van Argentinië
Ons ‘apartement’ in de verlatenheid van Cabo Raso
Weinig comfort, maar het was voldoende. Warm water voor de douche werd 's ochtends gemaakt met een houtvuur
De slaapkamer
Strand van Cabo Raso: strand, zee en lucht….meer is er niet!

Cabo Dos Bahías; nog een Pinguïn kolonie aan de kust van Argentinië

Cabo dos Bahias is een kaap die uitsteekt in zee ten zuidoosten van het stadje Camarones. Op de kaap ligt een natuurreservaat om landschap en dieren te beschermen. Het kustlandschap is fraai en er is een Kolonie Magelhaen Pinguïns enigszins vergelijkbaar met Punta Tombo. De kolonie is echter kleiner en ook minder bekend. Dit betekent dat er maar weinig bezoekers komen. Wat mij betreft een groot voordel. We zijn er twee keer geweest, één keer ’s middags en één keer de volgende ochtend. Tijdens beide bezoeken waren we meestal alleen met de Pinguins. Cabo dos Bahias of Punta Tombo, welke is mooier. De keus is moeilijk, want in beide kolonies laten de Pinguïns zich probleemloos fotograferen en filmen. Wellicht heb ik een lichte voorkeur voor Cabo dos Bahias omdat het minder mensen trekt.   

Twee Magellan Pinguïns die elkaar begroeten als ze ’s avonds uit zee tergkeren naar de kolonie
Magellan Pinguïn roepend vanuit nesthol

Puerto San Julian

Puerto San Julian ligt weer een eind verder naar het zuiden aan de kust van Argentinië. We bleven hier twee dagen….dagen gevuld met het verkennen van de schitterende klifkust ten noorden van het stadje. De kust rijst op veel plaatsen steil omhoog uit zee en zowel beneden op zeeniveau als boven op de kliffen kan je fraai fotograferen. Ook heb ik hier veel met de drone gevlogen. De kliffen zitten vol met marine fossielen…vooral schelpen en zee-egels uit de perioden Eoceen tot Mioceen. Op sommige plaatsen zitten er letterlijk duizenden fossielen in de vrij zachte rotsen. Hoewel ze natuurlijk miljoenen jaren oud zijn is het opvallend hoe gaaf ze nog zijn. Door de werking van de branding worden ze snel uit de rotsen geprepareerd en sommige stranden liggen dan ook vol met fossielen.

Zonsopkomst over de klifkust bij Puerto San Julian
Langs de kust van Argentinië zijn veel fossielen te vinden. Deze oesters zijn uitgeprepareerd door het zeewater in de basis van de klif op de foto hierboven. Op het strand lagen ook veel van deze fossiele oesters die totaal vrijgemaakt waren uit de rotsen.
Fossiele oesters bij Puerto San Julian
Dit is een panorama foto gemaakt met een drone, die zich op flinke afstand van de kust bevond. Er stond een behoorlijk harde wind, windkracht 6 schat ik, en het is dan altijd weer spannend of je die Drone weer terugkrijgt.
Luchtopname van de klifkust bij Puerto San Julian

Geef een reactie

Close Menu