Wie slotcanyons wil zien en fotograferen denkt vooral aan het zuid westen van de USA. Er zijn echter meer gebieden waar je dit soort fraaie kloven kunt vinden. Een van die gebieden is Karijini in Australië.
Karijini: een nationaal park in de hete en droge Pilbara
Karijini is een nationaal park het noord westen van Australië. Het is niet zo bekend buiten Australië, waarschijnlijk omdat het nogal ver verwijderd is van andere bezienswaardigheden. Dit natuurgebied ligt in de tropen net ten noorden van de Steenbokskeerkring in de droge en hete halfwoestijn van de Pilbara. In de Australische zomer is het klimaat onaangenaam. Gigantische onweersbuien en temperaturen die oplopen tot boven de 45 graden Celsius zijn dan normaal. Ik bezocht het gebied daarom tijdens een fotoreis in september wanneer het winter is op het zuidelijk halfrond. Het weer is dan beslist een stuk aangenamer.
Landschap met Eucalyptus bomen en diepe kloven
Het landschap is niet heel bijzonder en bestaat uit lage heuvels begroeid met Eucalyptus bomen en planten die goed bestand zijn tegen het droge klimaat.
Heel spectaculair zijn echter de vele slotcanyons, nauwe diepe kloven die uitgeslepen zijn in het verder vrij vlakke land. De aanwezigheid van deze kloven is ook de reden dat het gebied beschermd wordt.
Kloven in de ‘Banded Iron Formation’
Het Pilbara gebied is vooral bekend vanwege de enorme ijzererts mijnen die hier liggen. Dit ijzererts wordt gedolven in de zogenaamde ‘Banded Iron Formation’ een geologische formatie gevormd tijdens het oudste deel van de geschiedenis van de aarde en gekenmerkt door een afwisseling van dunne ijzerrijke en ijzerarmere laagjes. De slotcanyons van Karijini zijn ook uitgeslepen in deze ‘Banded Iron Formation’ en in de wanden van deze kloven zie je dan ook overal de duidelijke laag structuur die zo kenmerkend is voor deze formatie.
Lagen en permanent water
Vanwege de laag structuur is het karakter van de kloven in Karijini totaal anders dan dat van de slotcanyons in het zuidwesten van de USA. Geen perfect gladgeslepen wanden met glooiende vormen zoals in de USA, maar wanden met een wat brokkelige structuur. Dit maakt het fotograferen in de Australische kloven lastiger, want de laag structuur geeft vaak rommelige schaduwen.
Een ander opvallend verschil is de aanwezigheid van water in de Australische slotcanyons. Terwijl de kloven in het zuid westen van de USA meestal droog staan, stroomt er permanent water door de kloven in de Pilbara, hetgeen goed te zien is in de video hieronder. Dit biedt natuurlijk veel extra fotografische mogelijkheden. De aanwezigheid van water in de kloven trekt ook veel vogels aan; het zijn een soort oases in het verder uitermate droge gebied.
Karijini from Chris Stenger on Vimeo.
De video loopt soms niet correct, met name in Internet Explorer. Dit schijnt te maken te hebben met de instellingen op uw computer. In dat geval kunt u de video direct op Vimeo bekijken.
Het karakter van de kloven in Karijini is heel wisselend. Op veel plaatsen zijn ze nauw en totaal onbegroeid zoals hieronder een nauw gedeelte van de Weana gorge.
Op andere plaatsen plaatsen zijn de kloven echter zo breed, dat een soort bos kan ontstaan.
Meer foto’s van mijn fotoreis naar Australië vindt u hier.