Karijini

Weerspiegeling van rotswanden in een waterpoel in de nauwe Knox Gorge in het Karijini nationaal park in de Pilbara, west Australië - Reflection of cliffs in a waterpool in the narrow Knox Gorge in the Karijini National Park in the Pilbara western Australia
De nauwe Knox kloof in het Karijini nationaal park

Wie slotcanyons wil zien en fotograferen denkt vooral aan het zuid westen van de USA. Er zijn echter meer gebieden waar je dit soort fraaie kloven kunt vinden. Een van die gebieden is Karijini in Australië.

Karijini: een nationaal park in de hete en droge Pilbara

Karijini is een nationaal park het noord westen van Australië. Het is niet zo bekend buiten Australië, waarschijnlijk omdat het nogal ver verwijderd is van andere bezienswaardigheden. Dit natuurgebied ligt in de tropen net ten noorden van de Steenbokskeerkring in de droge en hete halfwoestijn van de Pilbara. In de Australische zomer is het klimaat onaangenaam. Gigantische onweersbuien en temperaturen die oplopen tot boven de 45 graden Celsius zijn dan normaal. Ik bezocht het gebied daarom tijdens een fotoreis in september wanneer het winter is op het zuidelijk halfrond. Het weer is dan beslist een stuk aangenamer.

Landschap met Eucalyptus bomen en diepe kloven

Het landschap is niet heel bijzonder en bestaat uit lage heuvels begroeid met Eucalyptus bomen en planten die goed bestand zijn tegen het droge klimaat.

Buiten de kloven is het landschap in Karijini niet heel spectaculair. Hier een typisch landschap met Eucalyptus bomen bij zonsopkomst.
Landschap in Karijini met Eucalyptus racemosa bomen.

Heel spectaculair zijn echter de vele slotcanyons, nauwe diepe kloven die uitgeslepen zijn in het verder vrij vlakke land. De aanwezigheid van deze kloven is ook de reden dat het gebied beschermd wordt.

Het is een wat moeizame klim met handen in voeten voordat je uiteindelijk beneden op de bodem van de kloof staat, maar het loont de moeite!
De nauwe Knox Gorge in Karijini Nationaal Park van boven

Kloven in de ‘Banded Iron Formation’

Het Pilbara gebied is vooral bekend vanwege de enorme ijzererts mijnen die hier liggen. Dit ijzererts wordt gedolven in de zogenaamde ‘Banded Iron Formation’ een geologische formatie gevormd tijdens het oudste deel van de geschiedenis van de aarde en gekenmerkt door een afwisseling van dunne ijzerrijke en ijzerarmere laagjes. De slotcanyons van Karijini zijn ook uitgeslepen in deze ‘Banded Iron Formation’ en in de wanden van deze kloven zie je dan ook overal de duidelijke laag structuur die zo kenmerkend is voor deze formatie.

Deze close up van een rotswand in de Hamersley Gorge toont heel duidelijk de karakteristieke lagen die de Banded Iron Formation z'n naam geven.
Banded Iron Formatie in de Hamersley kloof

Lagen en permanent water

Vanwege de laag structuur is het karakter van de kloven in Karijini totaal anders dan dat van de slotcanyons in het zuidwesten van de USA. Geen perfect gladgeslepen wanden met glooiende vormen zoals in de USA, maar wanden met een wat brokkelige structuur. Dit maakt het fotograferen in de Australische kloven lastiger, want de laag structuur geeft vaak rommelige schaduwen.

Geen gladgeslepen wanden zoals in de Amerikaanse slotcanyons, maar een wat brokkelige structuur met lagen karakteristiek voor de 'Banded Iron Formation'. Het panorama werd verkregen door twee liggende opnames samen te voegen.
Steile wand in de Kalamina Gorge
Dit is één van de vele kloven in het zuid westen van de USA. Het zijn kloven in zandsteen met gladgeslepen wanden, totaal anders van karakter dan de kloven in Karijini. Deze foto is een scan van een dia!
Slotcanyon in Utah, USA

Een ander opvallend verschil is de aanwezigheid van water in de Australische slotcanyons. Terwijl de kloven in het zuid westen van de USA meestal droog staan, stroomt er permanent water door de kloven in de Pilbara, hetgeen goed te zien is in de video hieronder. Dit biedt natuurlijk veel extra fotografische mogelijkheden. De aanwezigheid van water in de kloven trekt ook veel vogels aan; het zijn een soort oases in het verder uitermate droge gebied.

 

Karijini from Chris Stenger on Vimeo.

De video loopt soms niet correct, met name in Internet Explorer. Dit schijnt te maken te hebben met de instellingen op uw computer. In dat geval kunt u de video direct op Vimeo bekijken.

Het karakter van de kloven in Karijini is heel wisselend. Op veel plaatsen zijn ze nauw en totaal onbegroeid zoals hieronder een nauw gedeelte van de Weana gorge.

Een nauwe passage in de Weano gorge. Om dit spectaculaire deel van de kloof te bereiken moest ik tot m'n middel door het water waden. Een wat hachelijke onderneming met dure fotoapparatuur, maar alles liep goed af!
Weano Gorge

Op andere plaatsen plaatsen zijn de kloven echter zo breed, dat een soort bos kan ontstaan.

In een wijd gedeelte van de Kalamina gorge is een uitbundige vegetatie aanwezig. Het is een oase in het droge Karijini, waar veel dieren naar toe trekken.
Kalamina gorge

Meer foto’s van mijn fotoreis naar Australië vindt u hier.

Geef een reactie

Close Menu