Kangoeroes

Dit portret van een Westelijke Grijze Reuzen Kangoeroe (Macropus fuliginosus) fotografeerde ik in het zuid westen van Australie
Portret van een Grijze reuzen kangoeroe

Wie door Australië reist krijgt Kangoeroes te zien en tijdens mijn foto trip door Australië in 2014 heb ik ze dan ook uitgebreid kunnen fotograferen.

De Kangoeroe: endemisch voor Australië

De dierenwereld van Australië is niet heel spectaculair. Zo ontbreken bijvoorbeeld grote zoogdieren en een natuurfotograaf die het spectaculaire grote wild zoals Olifanten, Antilopen of grote katachtige roofdieren wil fotograferen heeft hier weinig te zoeken. Australië heeft daarentegen wel een unieke fauna met veel soorten die uitsluitend hier te vinden zijn. Meer dan 80% van de amfibieën, reptielen en zoogdieren is endemisch voor Australië. Voorbeelden zijn de vele soorten buideldieren, waaronder de Kangoeroes.

Deze foto van een Rode reuzen kangoeroe maakte ik met een 500 mm objectief op een full frame kleinbeeld camera. De zon is net onder en de kangoeroe stond te drinken uit een klein riviertje in een natuurreservaat in de buurt van Karatha toen ik hem betrapte. Een deel van z'n rechteroor is afgescheurd, waarschijnlijk tijdens een gevecht met een rivaal.
Rode reuzen kangoeroe (Macropus rufus)

Meer dan 60 soorten

Er komen meer dan 60 verschillende soorten Kangoeroes voor in Australië. Het zijn veelal grazers die de plaats innemen van de grote hoefdieren op andere continenten. Veel veeboeren zien deze dieren dan ook als concurrenten, die het voer van hun vee opeten. Op veel plaatsen worden ze dan ook genadeloos vervolgd. De grootste Kangoeroes zijn de Reuzen kangoeroes die zo’n 80 kg zwaar kunnen worden.

Deze Grijze reuzen kangoeroe moeder verzorgt haar jong dat in haar buidel zit. Dit jong is al groot genoeg om zo nu en dan de buidel te verlaten, want nadat ik deze foto gemaakt had, ging het jong even op stap buiten de buidel.
Grijze reuzenkangoeroe (Macropus fuliginosus)

Fotografische mogelijkheden

In het algemeen zijn Kangoeroes niet erg schuw en vaak kan je redelijk dichtbij komen zonder dat ze vluchten. Vooral de Reuzen kangoeroes laten zich zonder veel problemen fotograferen. Met een 400 mm of 500 mm objectief kan je dan formaat vullende foto’s maken zonder dat het nodig is om eindeloos in een gecamoufleerde schuilhut te gaan wachten, een activiteit waar ik een grondige hekel aan heb. Ook zijn het nieuwsgierige dieren hetgeen fotograferen eenvoudig maakt. Vaak blijven ze rustig zitten om te kijken wat die rare fotograaf aan het doen is. Meestal worden ze tegen de avond actief en ze zoeken dan vooral grazige weilanden op om te grazen. Ook hebben ze een duidelijke voorkeur voor golfbanen, hetgeen maar matig gewaardeerd wordt door de spelers.

Deze manlijke Grijze reuzen kangoeroe staat te (schijn)boksen om een rivaal te imponeren. Een merkwaardig gezicht maar natuurlijk wel een moment om vast te leggen.
Grijze reuzen kangoeroe: mannetje probeert rivaal te imponeren

 

Veel verkeersslachtoffers

Een trieste aanblik vormen de vele verkeersslachtoffers. Een kangoeroe is kennelijk niet goed in staat om de gevaren van het moderne verkeer in te schatten. In de bermen langs de grote wegen ben ik dan ook vaak een aangereden dode Kangoeroe tegengekomen.

Helaas laten veel kangoeroes in Australië het leven op autowegen. Kennelijk zien ze autowegen en auto's niet als iets dat gevaarlijk is.
Rode reuzen kangoeroe: één van de vele verkeersslachtoffers die ik tegenkwam

Grotere afbeeldingen kunt u zien door op één van bovenstaande foto’s te klikken.

This Post Has 2 Comments

  1. Hoi Chris,

    Na een tijdje speuren op het web kwam ik jouw mooie foto tegen van de kangeroe moeder met in de buidel haar jong. Erg mooi om ook de interactie van moeder en kind te zien. Omdat kangeroen symbool staat voor buidelen/knuffelen met vroeggeboorte en couveuse kindjes wil ik graag jouw foto uitschilderen.

    Kun je mij het origineel mailen?

    Groeten.
    Corine

    1. Corine,
      Dank voor je compliment. Momenteel ben ik op fotoreis in het zuiden van Afrika. Half oktober ben ik terug in Nederland en dan kom ik terug op je verzoek.

      Groet, Chris

Geef een reactie

Close Menu