IJsland foto trip

Na 10 jaar keren we terug naar IJsland voor een drieweekse foto trip.
Landschap met lavavelden en meren in het binnenland van IJsland

Tien jaar lang ben ik niet meer in IJsland geweest. Hoog tijd dus om weer eens terug te gaan naar dit boeiende land.

IJsland 10 jaar later

De laatste keer dat ik IJsland bezocht was in de herfst van 2011. Sindsdien ben ik er dus niet meer geweest. Te veel toeristen, te veel fotografen. Maar IJsland blijft natuurlijk een schitterend land voor fotografen. Nu in Coronatijd zou het wellicht wat rustiger zijn en we besloten maar weer eens een kijkje te nemen. Half september tot begin oktober als het herfst is in IJsland en het hoogseizoen voorbij is moet het toch wel te doen zijn. We houden natuurlijk rekening met onstuimig weer, maar dat, samen met de herfstkleuren, is natuurlijk de fotografische uitdaging.

Deze vuurtoren lag 5 minuten lopen van ons eerste hotel in IJsland. De vorige avond stroomde het bij aankomst van de regen, maar de volgende ochtend klaarde het wat op. Een goed bgin van de reis!
Vuurtoren van Gardur op de uiterste zuidwest punt van IJsland

Start van de trip

We kwamen aan op Keflavik met typisch IJslands weer: stromende regen. Huurauto opgehaald, nog even wat gegeten in Keflavik en snel naar het eerste hotel in Gardur zo’n 10 minuten rijden van het vliegveld met de hoop dat het weer de volgende dag wel beter zou zijn. En dat bleek het geval. Fotografisch prima weer met wisselende bewolking. Langs de kust van het Reykjanes schiereiland oostwaarts gereden, onderwijl gebruik makend van de vele mogelijkheden voor kustfotografie. De actieve vulkaan Fagradalsfjall stond natuurlijk ook op het programma, maar daar was een paar maanden na de eerste eruptie weinig meer te beleven. Heel veel toeristen, een verse maar gestolde zwarte lavastroom en een heel klein beetje vulkanische activiteit op zo’n 3 uur lopen van het nieuw aangelegde parkeerterrein. We hadden er de 3 uur lopen niet voor over.

Een maand of drie voordat we IJsland bezochten werd deze vulkaan aktief. Veel aktiviteit was er niet meer toen wij er waren. De lavastroom is geheel gestold maar nog wel warm. Er was nog wat restaktiviteit zo'n 3 uur lopen van waar ik deze foto maakte.
Verse lavastroom bij de aktieve vulkaan Fagradalsfjall

Landmannalaugar

We verbleven enkele dagen in Arnes om van daaruit een aantal locaties in de omgeving, waaronder landmannalaugar, te bezoeken. Landmannalaugar behoeft weinig toelichting want onder fotografen is het natuurlijk bekend gebied. Ik heb er zelf heel vaak gefotografeerd en ik was daarom vooral geïnteresseerd om te fotograferen met een drone, iets wat ik voorheen nog nooit in IJsland had gedaan. Het viel helaas wat tegen. Ik heb kunnen vliegen met de drone, maar veel minder dan ik voor ogen had. Heel veel regen en storm, niet bepaald geschikt weer voor een drone. Maar goed tel je zegeningen, ik heb in ieder geval kunnen vliegen en fotograferen met de drone.

Ik maakte dit panorama met de drone. De foto werd samengesteld uit 6 afzonderlijke opnames. Ik had het plan om veel foto's en video's te maken met de drone bij Landmannalaugar, maar helaas gooide regen en wind roet in het eten.
Vulkanen en lavavelden langs de weg naar Landmannalaugar

IJsland, land van watervallen

Oostwaarts langs de zuidkust hebben we natuurlijk de bekende fotolocaties bezocht. De watervallen Seljalandsfoss, Skogafoss en Kvernufoss. Druk, druk, druk. Vooral bij Skogafoss was het een gekkenhuis. Hoe zou het hier in het hoogseizoen zijn? Verder veel toeristen die de meest vreemde capriolen uithalen als ze gefotografeerd worden bij een waterval. Zo was er bij Kvernufoss een jonge vrouw die zich geheel ontkleedde om vervolgens onder de waterval te gaan staan. Nu heb ik niets tegen naakte vrouwen, maar om bij 5 graden en harde wind naakt onder een waterval te gaan staan?

De Gluggafoss is een fraaie waterval in het zuiden van IJsland, die niet zo heel druk wordt bezocht. Hier kan je dus wat rustiger fotograferen dan bij z'n drukke soortgenoten als de Seljalandsfoss en de Skogafoss
Gluggafoss, één van de vele watervallen in het zuiden van IJsland

Snel maar weer verder dus. Vik met z’n beroemde stranden met zwart lavazand. De drukte viel mee, maar wellicht had dat vooral met het weer te maken. Bij windkracht 11 is een strand niet de meest aangename plaats om te bezoeken. Voor mij was het echter een buitenkansje wand de branding is bij deze windsnelheden natuurlijk fenomenaal.

Het strand bij Vik heet één van de gevaarlijkste ter wereld te zijn. Hoge golven kunnen totaal onverwacht hoog het strand opkomen en in de afgelopen jaren zijn er diverse mensen verdronken omdat ze te dicht bij de waterlijn stonden. Zeker bij deze vliegende storm was het dus oppassen geblazen, maar het was wel uiterst spectaculair om foto's en video's te maken onder deze omstandigheden!
De seastack van Reynisdranger bij windkracht 11

Foto’s van eerdere bezoeken aan IJsland vind je hier

Geef een reactie

Close Menu