Azoren trip 2024 – Sao Miguel

Sao Miguel is het grootste eiland van de Azoren archipel in de Atlantische oceaan. Deze luchtfoto werd gemaakt met een drone vanuit het westen. Op de foto is de kustplaats Mosteiros te zien.
Luchtfoto van de westelijke punt van Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren

Eind van de winter 2023/2024 staan de Azoren op het programma en bezoeken we de eilanden Sao Miguel en Flores.

De Azoren

De Azoren bestaan uit negen bewoonde en een aantal onbewoonde eilandjes in de noordelijke Atlantische oceaan ter hoogte van Lissabon. Vermoedelijk waren Vikingen uit Scandinavië in de 8e eeuw de eerste bewoners, maar ze verdwenen weer zonder veel sporen achter te laten. In de 15e eeuw werden de Azoren herontdekt door Portugese zeevaarders en vanaf dat moment zijn ze dan ook onderdeel van Portugal.

De ruige kust van Sao Miguel aan de westpunt van het eiland
De zware oceaan deining loopt stuk op de Azoren en dat leidt vaak tot spectaculaire golven
Branding aan de westpunt van Sao Miguel

Azoren; geen bestemming voor zonaanbidders

Vanwege de ligging in de oceaan hebben de Azoren een koel en vochtig klimaat. Erg koud wordt het er zelden, maar hittegolven zijn er ook bijna niet. Het regent regelmatig en de eilanden kennen dan ook een overvloedige plantengroei. Groen is dus de overheersende kleur. Het weer was buitengewoon afwisselend tijdens ons bezoek; regen, storm, mist afgewisseld met zonnige en warme periodes. Zeker geen bestemming voor zonaanbidders en strandliggers, maar fotografisch gezien waren die wisselende omstandigheden perfect. Een beetje zoals IJsland, maar dan een stuk warmer. Ook is het prettig dat het wisselvallige klimaat er voor zorgt dat de eilanden niet echt overlopen worden door toeristen.

Laurier woud in het oosten van Sao Miguel; groen is de overheersende kleur op de Azoren
De fraaie waterval Salto do Prego in een stil Laurier woud in het zuidoosten van Sao Miguel

Vulkanisme

Alle eilanden van de Azoren zijn ontstaan door onderzees vulkanisme. Je treft dan ook overal de sporen van dit vulkanisme aan. Oude vulkaankegels, kratermeren, hete bronnen en oude lavastromen…..heel normaal op de Azoren. Het maakt dat er veel te ontdekken is en het maakt de eilanden heel bijzonder. Ook in dat opzicht zijn er dus grote overeenkomsten met IJsland.

Overal op de Azoren tref je sporen van vulkanisme aan. Deze video toont de kratermeren bij Sete Cidades in het westelijk deel van Sao Miguel

Eiland hoppen

Als je de Azoren bezoekt kan je natuurlijk van eiland naar eiland trekken. Wij besloten het echter rustig aan te doen. We bezochten daarom uitsluitend het grootste eiland Sao Miguel en het piepkleine eilandje Flores. Op beide eilanden verbleven we een week.

Deze foto in groen met een geometrisch patroon van akkers en wegen werd gemaakt met een drone. Op de achtergrond zien we het dorpje Ginetes.
Luchtfoto van het platteland in het zuidwesten van Sao Miguel

Sao Miguel

We vlogen van Schiphol naar Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel, ongeveer 4 uur vliegen met overstap in Lissabon. Sao Miguel is het grootste eiland van de Azoren en ongeveer half zo groot als de provincie Utrecht. Het is langgerekt in oost-west richting. Voor natuurliefhebbers zijn het uiterste westen en het oosten van het eiland het meest interessant. Hier wonen wat minder mensen dan in het midden van het eiland en de natuur is woester. De centrale rug van het eiland bestaat voor een groot deel uit bergen tot een hoogte van 1100 meter. Hoog genoeg om een sterke invloed op het klimaat te hebben. Tijdens ons bezoek lagen de toppen van de bergen vaak in de wolken. Ook regende het veel op de berghellingen terwijl aan de kust de zon scheen.

De bergen op Sao Miguel zijn hoog genoeg om invloed te hebben op het weer. De bergen liggen vaak in de mist en het regent regelmatig. Ik maakte deze foto in de regen, terwijl het zonnig bleek te zijn aan de kust.
Landschap op de flanken van de bergen in het westen van Sao Miguel
Ik maakte deze foto met een drone, een uurtje na de foto hierboven vanaf een locatie wat dichter bij de zee. We zien dat het weer aan de kust een stuk zonniger is dan het weer in de bergen!
Landschap op de flanken van de bergen in het noordwesten van Sao Miguel. Op de achtergrond zien we de Atlantische oceaan.

Hemelsbreed is de afstand van oost naar west een kleine 50 kilometer. Niet al te ver zou je zeggen en je kan in een dag of twee alle hoogtepunten wel zien. In de praktijk viel dat best tegen. De wegen zijn vaak smal en kronkelig en even snel van oost naar west rijden is er niet bij. We waren dan ook blij dat we een paar dagen in het oosten en een paar dagen in het westen van het eiland logeerden. We konden het dus rustig aan doen met kijken en wandelen, zonder als een idioot van hoogtepunt naar hoogtepunt te rennen.

Onstuimig weer met voortdurend veranderende lichtomstandigheden is normaal op de Azoren. Geen gebied voor zonaanbidders, maar prima als je wilt fotograferen.
Storm wolken aan de zuidoost kust van het eiland Sao Miguel

Geef een reactie

Close Menu