Ik maakte deze foto van een Aardbeikikker vrouwtje met een kikkervisje op haar rug in een regenwoud in Costa Rica.
Aardbeikikkers zijn kleine giftige boomkikkertjes die voorkomen in de vochtige regenwouden van Midden Amerika. Ze hebben een heel bijzondere vorm van broedzorg. Nadat het vrouwtje de eitjes heeft gelegd op een tak of blad worden ze door het mannetje bewaakt. Zodra een eitje uitgekomen is, neemt het vrouwtje het pasgeboren kikkervisje op haar rug om het naar een water reservoir te brengen. Hier wordt het kikkervisje door het vrouwtje gevoerd met zogenaamde voedsel eitjes totdat ze voor zichzelf kunnen zorgen.
Ik maakte deze foto ’s ochtends vroeg nadat het ’s nachts voortdurend had geregend. Het woud was lekker vochtig; een zeer geschikte omgeving dus voor kikkers. Ik vond dan ook veel Gouden gifkikkers en en paar Aardbeikikkers. De meeste Aarbeikikkers droegen niets op de rug. Ineens kwam ik er echter één tegen die een takje op de rug leek te hebben. In eerste instantie had ik niet door dat het een kikkervisje was. Pas toen ik het kikkertje groot in de zoeker van de camera had, zag ik dat ze een kikkervisje op haar rug droeg. Een gelukkig toeval dus.
Technische gegevens:
Canon 5D MkII met 180mm macro objectief, ISO 400, 1 sec bij f/10, vanaf statief. De lange belichtingstijd van 1 sec is een gevolg van het feit dat er weinig licht is in een regenwoud. Veel fotografen zijn dan wellicht geneigd om te flitsen. Ik gebruik zelf nooit flits. Het resultaat vind ik vaak niet fraai en daarnaast is het onvoorspelbaar. Een extra reden om bij deze kikkertjes geen flits te gebruiken is dat hun ogen beschadigd worden door het felle flitslicht!