De bergen en fjorden in zuidwest Noorwegen

Het Eikesdal vanaf de Auersjövegen; een karakteristiek landschap voor het fjorden gebied

Als we ’s ochtends wakker worden aan de kust in de buurt van Brönnöysund is het voor het eerst slecht weer: bewolkt en zelfs wat motregen. Het weerbericht voor de komende dagen ziet er ook slecht uit. Tijd dus om het noorden vaarwel te zeggen en in één dag rijden we naar Orkanger ten zuiden van Trondheim. Hier zetten we onze Scandinavië trip voort met een bezoek aan de fjorden en bergen in het zuidwesten van Noorwegen

We kampeerden hier aan de kust en toen we wakker werden was het voor het eerst tijdens onze trip slecht weer. Bewolkt en miezer regen. Tijd om te verkassen naar het fjorden gebied van zuidwest Noorwegen
Kust van Noorwegen bij Brönnöysund.

Het west Noorse fjorden gebied

De laatste week van onze trip bezoeken we de fjorden en de bergen in het zuid westen van Noorwegen. We rijden via Sunndalsöra, de Aursjövegen, Andalsnes, Trollstigvegen, Geiranger en het Strynefjell. Tot slot blijven we nog een paar dagen in Jotunheimen om van daar via Oslo en Göteborg terug te rijden naar Nederland

Vrijwel iedere wat grotere plaats in het fjorden gebied heeft wel een openlucht museum, waar oude boerderijen uit de streek geconserveerd worden. Door Corona waren deze musea allemaal gesloten, maar je kon gewoon naar binnen en de huizen van buiten bekijken. Deze Infrarood foto onderging in Photoshop een 'Channel swap' waarbij de bewolkte lucht grijs werd gehouden.
Infrarood opname van historische boerderijen in het west Noorse fjorden gebied

Bekend gebied

Ik ben hier sinds 1968, toen ik voor het eerst in Noorwegen kwam vele malen geweest en het is dus bekend gebied. De laatste 15 jaar ben ik er echter niet meer geweest en ik was dus benieuwd hoe het veranderd was. Wel, de natuur is nog steeds geweldig, maar het is helaas heel veel drukker geworden met toeristen. Vooral in de buurt van Geiranger, schitterend gelegen aan een fjord, was het toch wel een beetje een gekkenhuis.

Een toeristisch hoogtepunt in de buurt van de plaats Andalsnes. Je kan eindeloos kijken naar de auto's die beneden je omhoog kruipen. De foto is een "gestiched" panorama samengesteld uit 6 staande beelden.
De Trollstigveg van boven af gefotografeerd

Ook is alles duidelijk een stuk moderner geworden en zijn de dorpen enorm gegroeid. Een plaats als Andalsnes was in mijn herinnering een klein dorpje, maar is nu duidelijk een stadje geworden met een winkelstraat en grote supermarkten. Wat gebleven is, is de rust op de hoogvlaktes. De toeristische hordes concentreren zich op de bekende hoogtepunten als het Geiranger fjord, de Trollstigveg en de Sognefjellsveg. Ga je wat verder weg van deze toeristische trekpleisters, te voet of met de auto dan heb je nog steeds de grandioze natuur voor je zelf.

Dit lijkt een Drone opname, maar de foto werd gewoon vanaf de weg naar de Dalsnibba halverwege de top gemaakt. Het is een panorama van twee gestitchte liggende opnames.
Het meer Djupvatnet van de berg Dalsnibba
Drone vlucht over het Strynefjell. De weg op de video is de oude onverharde Strynefjellsveg. We kampeerden hier in de “middle of nowhere” Deze video heeft een resolutie van 854×450 pixels!

Jotunheimen

Jotunheimen is het west Noorse berggebied. Hier liggen de hoogste bergen van Noorwegen met toppen tot boven de 2000 meter. Omdat de boomgrens zo noordelijk op zo’n 1000 meter ligt, ben je in Jotunheimen al snel in een echt alpien landschap. Prima wandelgebied dus. We hebben hier dan ook flink gewandeld en als gezegd laat je dan al snel de toeristische hordes achter. Veel verder dan de parkeerplaatsen langs de Sognefjellsveg komen ze meestal niet. Prima, vooral zo laten!

Een welverdiende rust met prima uitzicht na 4 uur wandelen!
Jotunheimen; wandelen tussen bergen en meren

Het weer was uitstekend; een graad of 20 met wisselende bewolking. Fraaie wolken luchten waren het resultaat. Fotografisch heel wat beter dan de strakblauwe luchten die we de eerste weken hebben gehad. Op langere wandelingen neem ik tegenwoordig meestal de lichte Panasonic GH5 camera mee met twee zoomlenzen. Liep ik vroeger vaak te sjouwen met een zware Canon uitrusting en een dito statief, tegenwoordig is dit echt niet altijd meer nodig. De GH5 heeft een uitstekende beeld stabilistie en de lenzen zijn van goede kwaliteit zodat je meestal eenvoudig uit de hand kunt fotograferen. Ga je “pixel peepen” dan is de kwaliteit van de beelden weliswaar wat minder dan van de beelden die mijn Canon camera’s produceren, maar voor de meeste doeleinden is de kwaliteit ruim voldoende Het verschil is bijvoorbeeld op internet foto’s echt niet zichtbaar.

Geef een reactie

Close Menu