De Big Five van Afrika. Het Luipaard, hier gefotografeerd in het Moremi Game Reserve in Botswana is er één van

De ‘Big Five’ van Afrika

Iedereen die naar Afrika reist en op safari gaat wil de ‘Big Five’ zien. Leeuw, Luipaard, Olifant, Neushoorn en Buffel. Volgens velen de meest aansprekende wilde dieren in Afrika. Aansprekend omdat ze groot of gevaarlijk zijn. Nu is het natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak wat de meest interessante of mooiste dieren zijn, feit is dat ook na vele reizen in Afrika mijn hart nog steeds wat sneller gaat kloppen als ik een Leeuw of een Olifant tegenkom. Of als ik ineens hoog boven me in een boom een Luipaard ontdek. Ook memorabel was het moment dat ik ineens ingesloten werd door een gigantische kudde van zeker 500 Buffels en ik me afvroeg of dit goed zou aflopen. Duizenden foto’s van de Big Five heb ik inmiddels gemaakt in de loop der jaren in het zuidelijke deel van Afrika.

Olifanten, de grootste van de Big Five

Olifanten zijn wat mij betreft de meest interessante van de ‘Big Five’. Het zijn buitengewoon intelligente dieren die overdag actief zijn. Met een Olifanten kudde in de buurt is er dus ook altijd wat te beleven en als fotograaf verveel ik me eigenlijk nooit als ik uren lang bezig ben met het observeren en fotograferen van Olifanten. Zuid Afrika, Namibië en Botswana zijn echte Olifanten landen. Feitelijk zijn er te veel Olifanten in deze landen. Met alle verhalen over stropen van Olifanten voor het ivoor klinkt dat tegenstrijdig, maar het is wel de realiteit. In de eerste plaats worden de stoottanden van de Olifanten in het zuiden van Afrika niet zo groot waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor stropers. Daarnaast is de beschikbare hoeveelheid voedsel in het woestijnachtige klimaat beperkt, waardoor al snel overbevolking ontstaat in de reservaten waar ze beschermd worden. Zonder dat het publiek er weet van heeft worden daarom in het Krüger park in Zuid Afrika regelmaatig Olifanten afgeschoten om een gezonde populatie in stand te houden.

Leeuwen

Leeuwen spreken natuurlijk aan omdat ze de heersers of koningen van de wildernis heten te zijn. Maar helaas, de koning van de wildernis ligt meestal het grootste deel van de dag te slapen. Weinig te beleven en ook weinig te fotograferen dus. Pas tegen de avond worden ze actief. Je moet dus wat geluk hebben om interessante foto’s te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld niet vaak een jagende Leeuw kunnen vastleggen.

Luipaarden

Bij Luipaarden is de uitdaging vooral om ze te vinden. Het zijn schuwe dieren die bovendien vaak hoog in een boom liggen. Ze zijn dus vaak lastig te zien. Ook voor Luipaarden geldt dat ze vooral ’s nachts actief zijn.

Neushoorns; de zeldzaamste van de Big Five

Van de Big Five wordt de Neushoorn natuurlijk het sterkst bedreigd en is daarom voor veel mensen die op safari gaan een absolute must. Toch krijg je ze in het zuiden van Afrika redelijk eenvoudig te zien. Ik heb ook de indruk dat het aantal Neushoorns in de grote Nationale parken is toegenomen in de afgelopen 20 jaar. Althans ik zie iedere keer dat ik terugkom in Afrika meer Neushoorns.

Buffels

De Kaapse Buffel is één van de meest gevaarlijke dieren in Afrika en ieder jaar weer vallen er slachtoffers omdat mensen onvoorzichtig zijn met deze ogenschijnlijk ongevaarlijke grote koeien. Heel interessant zijn Buffels meestal niet voor een fotograaf, want het grootste deel van de tijd gedragen ze zich als koeien. Kortom ze staan te grazen. Spannend wordt het pas als ze worden aangevallen door een groep Leeuwen.

Close Menu