De Pinnacles desert

 

Pinnacles desert in het westen van Australië bij half bewolkt weer
Pinnacles desert in west Australië

Australië heeft niet zo heel veel van die spectaculaire landschappen waar je als natuurfotograaf absoluut naar toe moet. De Pinnacles desert met z’n merkwaardige torens van kalksteen is echter een must voor iedere fotograaf die het westen van Australië bezoekt. Deze woestijn is onderdeel van het Nambung Nationaal Park en ligt een kleine 250 km ten noorden van Perth. Ik bezocht het gebied in augustus, wanneer het winter is in Australië en de temperaturen zeer aangenaam zijn.  

Zijn de Pinnacles ruïnes van een oude stad?

Zijn de Pinnacles de ruïnes van een oude stad? Nee, natuurlijk niet. Maar dat was wel wat Nederlandse zeevaarders dachten toen ze in de 17e langs de kust van west Australië zeilden. De kalksteen waaruit de Pinnacles bestaan is afkomstig van schelpen uit ver verleden toen dit gebied een zee was. De schelpen raakten vermengd met zand en later ontstonden hieruit duinen van kalkrijk zand. Hoe uiteindelijk de Pinnacles ontstonden in deze duinen is onderwerp van discussie en er bestaan meerdere theorieën.  

Fotograferen rond zonsopkomst en zonsondergang

Het meest interessante deel van het nationale park is maar klein; minder dan 5 km2. Je kan dus in slechts een paar uur een goede indruk krijgen.  De meeste bezoekers besteden dan ook niet meer dan een ochtend of een middag om de Pinnacles Desert te zien.  Ik wilde echter meer dan wat standaard landschapsfoto’s schieten. Daarom heb ik er vier dagen gefotografeerd. Steeds rond zonsopkomst en zonsondergang als het licht fotografisch gezien het fraaist is. Om een uur of negen vertrok ik dan om pas weer terug te komen aan het eind van de middag voor de avondsessie. In de tussentijd bezocht ik andere interessante gebieden in de omgeving. Helaas is de Pinnacles desert redelijk druk met toeristen. De meesten komen echter pas wat later in de ochtend en vertrekken weer ruim voor zonsondergang. Fotograferen rond zonsopkomst en zonsondergang heeft dus behalve het fraaie licht als extra voordeel dat je in alle rust aan de slag kunt.  

In woestijnen heb je ’s nachts vaak heldere luchten waardoor de melkweg goed zichtbaar is. Bovenstaande foto maakte ik een paar uur na zonsondergang. Net boven de horizon is nog strooilicht te zien van de zon onder de horizon.
Pinnacles desert in west Australië bij nacht

Zoeken naar de optimale compositie

Een veel voorkomend probleem bij het fotograferen is dat bezoekers overal in het zand voetsporen hebben achtergelaten. Een paar van die lelijke voetstappen kunnen zo maar een geweldige foto verpesten. Gelukkig zijn de meeste bezoekers knap lui. Als je wat verder weg loopt vind je meestal vrij snel locaties waar het zand nog ‘maagdelijk onaangetast’ is. Maar het was wel steeds goed opletten of er geen ongewenste zaken in het zand aanwezig waren.  Ook ben ik eindeloos bezig geweest om goede composities te vinden. Zo maar wat raak schieten is niet aan te raden. De Pinnacles vormen al snel een chaotische en rommelige massa met een weinig aantrekkelijk compositie. Een meter naar voren …. een halve meter naar rechts…. en steeds maar kijken of daardoor de compositie optimaal wordt…. Eindeloos maar wel heel leuk en inspirerend om zo rustig bezig te kunnen zijn.

Om het harde licht in de Australische woestijn midden op de dag te verwijden fotografeerde ik uitsluitend rond zonsopkomst en zonsondergang. De foto hierboven werd een half uurtje na zonsondergang gemaakt. Na zonsondergang (of voor zonsopkomst) onstaanfraaie oranje-blauwe kleuren in het landschap.
Pinnacles desert in west Australië

Dieren in de Pinnacles desert

Je ziet vooral veel vogels in dit gebied zoals Kaketoes, Emoes en Spitskuifduiven (Ocyphaps lophotes). Daarnaast Hagedissen en Skinks en een enkele Kangoeroe.

Twee Spitskuifduiven op een kalksteen pilaar in de Pinnacles desert in het westen van Australië
Spitskuifduif

Grotere foto’s kunt u zien door op één van de foto’s in dit bericht te klikken. Meer foto’s van mijn fotoreis door het westen van Australië zien? Klik hier!

 

Geef een reactie

Close Menu